DESTINATION EUROPA (Jupiter holdja)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Kornél Mundruczó
Skådespelare: Zsombor Jéger, Merab Ninidze, György Cserhalmi

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-06-01

Filmens originaltitel är ju “Jupiter holdja” vilket betyder “Jupiters måne”. Vilken är då Jupiters största och mest kända måne – jo Europa. Månen Europa är ju en avlägsen dröm för alla och envar medans vårt Europa kan också kännas avlägset för många som är på flykt efter jakten på ett bättre liv.

Aryan är en ung syrisk pojke som befinner sig på flykt med sin far. När de korsar gränsen över till Ungern åker de fast och splittras samtidigt blir Aryan skjuten av den nitiske och obalanserade polisen László. Skotten tar så pass illa att han borde ha dött men istället stiger han upp i skyn likt en ängel… Men skottskadorna är kvar. Läkaren Gabor Stern har nyligen blivit avstängd från sin ordinarie tjänst och hjälper numera till i flyktinglägret där han ser till att sko sig för att betala en skuld som kan ge honom sitt gamla jobb tillbaka. I Aryan ser Gabor en potentiell inkomstkälla och gör allt för att utnyttja detta. Dessvärre för detta udda par är att László är dem ständigt i hälarna och de tvingas hela tiden att fly undan.

Själva flykting historian ligger mer som en bakgrund där de även tar upp hur mycket flyktingströmmen utnyttjas av extremister. Jag skulle vela kalla denna ungerska film ett välspelat actiondrama som påminner en del om den klassiska TV-serien “Jagad”.

Skriven 2018-05-28

print

Våra samarbetspartners