HUMAN FLOW

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ai Weiwei
I rollerna: Israa Abboud, Hiba Abed, Rami Abu Sondos

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-12-01

Regissören Ai Weiwei ger oss en episkt vacker dokumentär om mänskligt lidande. Flykt är i fokus när vi hoppar mellan olika delar av världen för att se hur människor tvingas lämna sina hem på grund av krig och/eller förföljelse. Human Flow sätter inte specifika människor i centrum men visar genom fragment av mänskliga liv upp en väv av öden som underlättar förståelsen av vad som händer i världen just nu. Beskrivningen av situationen, eller rättare sagt situationerna, för människor som lämnar sina hemland för att de måste är hjärtknipande men också analytisk.

Filmen innehåller scener som får tårarna att att leta sig ur kroppen samtidigt som den, genom sin smarta struktur, ger utrymme för att förstå processerna som gör att detta är en tid då människor flyr mer än de har gjort sedan andra världskriget. Fotot pendlar mellan att vara intimt nära i ögonblicket, när Weiwei använder sin telefonkamera, och panoramaöverblickande vackert i genomtänkta och ibland experimentella tagningar som fångar vidden av flykt, genom t.ex. bilder på berg av flytvästar som har använts för att ta sig från Afrika till Europa. Weiwei hade kunnat ta mycket mer plats i filmen, han är intressant att titta och lyssna på, men hittar precis rätt balans för att filmen sätta det brinnande aktuella ämnet i första rum och inte bli till ett hybris-projekt där regissören tar mest plats.

Human Flow är en film alla borde se för att förstå trender i världen och stå emot kalla och skrämmande högervindar som vill göra de som flyr till problemet.

skriven 2017-09-22

print

Våra samarbetspartners