YOU WERE NEVER REALLY HERE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Lynne Ramsay
I rollerna: Joaquin Phoenix, Judith Roberts, John Doman, Alex Manette, Ekaterina Samsonov

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-04-27

Det var som Johnny Cash i I Walk The Line (2005) jag verkligen insåg Joaquin Phonix begåvning och förmåga att krypa under skinnet och djupdyka i en annan människas dunklaste skrymslen You Were Really Here är inget undantag, han äger varje scen han är med i, och det är de flesta.

Phoenix spelar den före detta FBI-agenten och krigsveteranen Joe, som numera livnär sej som privatdetektiv med specialitet att återfinna försvunna unga flickor som hamnat i sexträsket. Utanför jobbet kämpar han med sina traumatiska demoner, och bor tillsammans med sin mamma fjärran från en stökig värld.

Filmen som bygger på en novell av Jonathan Ames regisseras av Lynne Ramsey. Hon har jobbat med projektet i 6 år, och jag tvivlar inte på att det funnits stötestenar på vägen. Säkert har Ames novell partier som går förlorade visuellt och till och med förefaller spretiga när filmen blandar och ger av Joes verklighet och mardrömsvärld. Bäst är filmen när den tar avspark i Joes kontakt med vekligheten främst i form av mamman lysande spelad av Judith Roberts. Här lättar filmen på sin specifika tyngd med en välbehövlig svart humor när mamman refererar till Psycho som hon just ser på tv. Här finns fler briljanta scener med både psykologisk och underfundig träffsäkerhet, men som nästan går förlorad i helhetsbilden. Hur som helst en arbetsseger för Phoenix med god draghjälp av Roberts.

Skriven 2018-04-26

print

Våra samarbetspartners