STILL/BORN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Dödfödd ljummen skräck, USA 2017
Regi: Brandon Christensen
I rollerna: Christie Burke, Jesse Moss, Rebecca Olson, Jenn Griffin, Sheila McCarthy
DVD/Blu-Ray/VOD
(Njutafilms)

BETYG: TVÅ

Skräckfilmer om onda- eller besatta bebisar, och bebisar i fara, är en fin subgenre. ROSEMARYS BABY och IT’S ALIVE är förstås de första man tänker på, men det finns fler. Här har vi ytterligare en; den kanadensiska STILL/BORN, i regi av Brandon Christensen.

STILL/BORN inleds med att Mary (Christie Burke) föder tvillingar. Dock visar sig den ena tvillingen vara dödfödd. Mary sörjer sitt döda barn – men börjar snart att inbilla sig att ett övernaturligt väsen häckar i huset, en varelse som är ute efter den överlevande tvillingen Adam. Oförklarliga saker sker – åtminstone i Marys huvud. Givetvis tror ingen på det Mary berättar, och de bevis hon tror sig ha leder ingenvart.

Den här filmen har ett rätt bra filmfoto. Skådespelarna är också rätt bra, och gamle, fine Michael Ironside har en biroll, tyvärr en alldeles för liten sådan.
Vad STILL/BORN inte har, är spänning. Det görs försök att bygga upp en otäck stämning, men det funkar sådär. Tempot är långsamt, ibland är filmen nästan stillastående. Stora delar av filmen består i att Mary ensam går omkring i huset.
Det här hade kunnat bli en riktigt bra liten film, men resultatet blev mest lommevarmt. Fast det är klart, de som är mer lättskrämda än jag kan säkert uppskatta filmen.

Skriven 2018-04-27

print

Våra samarbetspartners