MARY QUEEN OF SCOTS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
MARY QUEEN OF SCOTS
Visuell kostymdramefest och historierevision, Storbritannien/USA 2018
Regi: Josie Rourke
I rollerna: Saoirse Ronan, Margot Robbie, Jack Lowden, Joe Alwyn, David Tennant
DVD/Blu-Ray/VOD
(Universal)

BETYG: TRE

Historiedrama blir melodrama, när det visar sig att “Släkten är värst!”. Elizabeth I och Mary Stuart är två av Europas mest kända och betydelsefulla drottningar. Så många böcker, så många filmer, så många dramer …

Skulle ha kunnat vara vänner

Josie Rourkes maffiga kostymdrama Mary Queen of Scots är en modern tolkning i sann #Metoo anda, där det föreslås att de båda tjejerna skulle ha kunnat vara vänner … och de skulle ha kunnat stötta varandra … om det inte hade varit för illvilliga manliga rådgivare.

I den här filmen porträtteras de båda drottningarna av två av vår tids vackraste och mest talangfulla unga filmstjärnor: Saoirse Ronan och Margot Robbie.
Det är med andra ord bäddat för blondin-catfight!

Släkten är värst

Förra året syntes skådespelerskorna i varsin fin och prisbelönt film; Saoirse Ronan var med i Greta Gerwigs halvt självbiografiska uppväxtskildring Lady Bird medan Margot Robbie producerade och spelade huvudrollen som Tonya Harding i biopic-dramat I, Tonya.

Här spelar de båda tjejerna monarker, som är släkt med varandra.

Släkten är värst!

Båda två har periodvis oinskränkt makt, båda två var tvungna att bli tuffare än tuffast, och för att att behålla sina positioner tvingas de rensa och regera målmedvetet och strategiskt.

Visuellt kalas och friheter med historieskrivningen

Europa härjas av krig och Mary är katolik medan Elizabeth är protestant (viktig skillnad i religionskrigens tidevarv).

Det är ett visuellt kalas att titta på den här filmen. Allt från klänningar till håruppsättningar är gjort med en sådan kärlek till detaljerna.

Dock är historien inte så bra som den skulle kunna vara, man har tagit sig väldigt stora friheter med historieskrivningen och med hur det verkligen var.

Mary och Elizabeth träffades aldrig.

Mary och Elizabeth var aldrig vänner.

De skrev brev till varandra och Elizabeth försökte inledningsvis vara vän med sin kusin Mary, men blev avvisad – Mary tyckte hela tiden att hon var förmer, eftersom hon var katolik, och eftersom hon var katolik hade hon också rätt till Englands tron, eftersom katolikerna i England ville ha en ny katolik på tronen …

Märklig historietolkning

Den här filmen försöker marknadsföra en vänskap mellan tjejerna, och det är Elizabeth som sviker den … Vilket är en väldigt märklig historietolkning som filmen för fram.

Dessutom: Mary pratade inte engelska med skotsk (och här även lite irländsk) accent som en arbetare som växt upp i Skottland – Mary hade växt upp i hovet i Frankrike och pratade flytande franska och “överklassengelska” – och om hon hade nån accent över huvud taget så var den fransk.

Man fokuserar i filmen mest på den unga Mary, sedan är det ett omotiverat hopp från 25 till 44 års ålder och hennes avrättning … Vad höll hon på med under ett 20 års långt glapp?

Snaskigheter och sexuella intriger

En annan drottningfilm som nyligen har kommit ut, The Favourite håller sig inte heller till verkligheten, eller den verkliga historien, och den filmen har också lagt till en massa sensationella snaskigheter och sexuella intriger (vilket tydligen behövs för att sälja historiskt drama, sedan The Tudors gick på TV) – men The Favourite var en helknäpp film på alla sätt, (bland annat med otidsenlig musik av Elton John och helgalet men coolt mode och hummerkapplöpningar) vilket gör att man inte retar sig så mycket på felaktigheterna. Är hela filmen som en parodi, så kan det vara hur “fel” som helst. När det ser ut som ett seriöst drama – som här – kan man inte undgå att himla med ögonen.

Regissören Josie Rourke är tongivande inom brittisk teater. Hennes film Mary Queen of Scots är ett kostymdrama med historiska ambitioner, som ändå kantrar över i melodram, och sedan slutar filmen plötsligt, både hastigt och olustigt.

Margot Robbies oro för att vara för snygg

Margot Robbie som Elizabeth I… Tyvärr, hon är inte alls så bra som drottning som så många andra som spelat Elizabeth. Från Bette Davis till Cate Blanchett – Elizabeth I har blivit en filmisk paradroll.

Margot Robbie ser mest av allt ut att oroa sig för att hon är för snygg för rollen och om hennes accent blir fel (hon är från Australien och gör amerikansk eller australiensisk accent bäst, hennes engelska accent är inte så bra) och hon får ingen tid över att fylla sin rollkaraktär med liv.

Finns bättre (film)drottningar

Dessutom finns det andra, bättre drottningar att spana in, som Claire Foy och sedan Olivia Coleman som den nuvarande drottningen Elizabeth II, Judi Dench som Victoria … Olivia Colman som Queen Anne, och även Helen Mirren som den nuvarande drottningen i filmen The Queen!

Skriven 2019-11-03

print

Våra samarbetspartners