FRIEND REQUEST

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Demonisk facebookskräck, USA 2016
Regi: Simon Verhoeven
I rollerna: Alycia Debnam-Carey, William Moseley, Connor Paolo, Brit Morgan, Brooke Markham
DVD/Blu-Ray/VOD
(Njutafilms)

BETYG: ETT

Skräckfilmen Friend Request gick visst upp på bio i Sverige i december förrra året. Ett faktum jag fullkomligt missat. Jag vet inte om den gick upp i Göteborg, den pressvisades i alla fall inte. Efter att ha sett filmen undrar jag främst en sak: av alla skräckfilmer som görs … Varför valde Njutafilms att sätta upp just den här på bio?

FRIEND REQUEST, som inte ska förväxlas med filmen UNFRIENDED, är en tysk produktion, inspelad i Sydafrika, som ska föreställa Amerika. I huvudrollerna syns främst brittiska, australiska och amerikanska skådisar. För regin står tysken Simon Verhoeven, som inte är släkt med Paul Verhoeven.
Handlingen kretsar kring Laura (Alycia Debnam-Carey) och hennes Facebookkonto. Laura har massor av Facebookvänner. En dag anländer en ny elev till Lauras skola, den udda och utstötta Marina (Liesl Ahlers). Marina har inga vänner alls, vare sig i verkliga livet eller på Facebook. När Laura får en vänförfrågan från Marina, accepterar hon den – vilket hon inte skulle ha gjort. Marina tror genast att de är bästa vänner.

Laura ignorerar alla hundratals meddelanden från Marina, och då blir Marina förbannad. Så pass förbannad att hon tar livet av sig. En video med det bisarra självmordet hamnar genast på Facebook – den sprids via Lauras konto. Laura kan inte ta bort videon och hon kan inte plocka bort Marina från vänlistan.
Det visar sig vara en demon som är i farten. Lauras vänner mördas en efter en, och filmer med morden laddas upp på Lauras Facebooksida. Lauras antal Facebookvänner minskar radikalt, och polisen tror att att det Laura som är mördaren.

FRIEND REQUEST är inte bra. Tvärtom, den är riktigt dålig. Okej, den börjar väl halvhyfsat – som ännu en tonårsskräckis. Jag kände att jag inte tillhörde målgruppen, men det var inte helt ointressant. Halvvägs in, ungefär, blir det här dock bara dumt och tråkigt. Det hela leder fram till ett inte speciellt oväntat slut.

Ibland ser jag nya, riktigt bra skräckfilmer som släpps direkt på DVD, och jag undrar varför de inte fick en chans på bio. Därför undrar jag vad FRIEND REQUEST hade på biorepertoaren att göra. Skriven

2018-04-27

print

Våra samarbetspartners