OUR FRIEND – en hyllning till mannen, men tjejen får inte ens ha huvudrollen i egna dödsdramat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gabriella Cowperthwaite
Skådespelare: Jason Segel, Dakota Johnson, Casey Affleck, Isabelle Kai, Violet McGraw
Land: USA
År: 2019
Genre: Drama, Romantik
Längd: 124 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: SF
Betyg: 3

“It was a routine death in every sense. It was ordinary. Common. The only remarkable element was Dane. I had married into this situation, but how had he gotten here? Love is not a big-enough word. He stood and faced the reality of death for my sake. He is my friend.” – Matthew Teague, “The Friend,” Esquire Magazine, May 2015.

Filmen Our Friend är baserad på en sann historia – och på en tidningsartikel, skriven av Matthew Teague, efter att hans fru Nicole plågsamt tynat bort i cancer. Artikeln, liksom filmen, är en hyllning till manlig vänskap och att ställa upp för varandra.

Viker inte från sin post

Filmen kretsar kring Jason Segel i rollen som Dane. Dane är den självuppoffrande vännen som flyttar in hos paret Matthew och Nicole och hjälper dem. Tar hand om vardagsbestyr. Fixar ärenden. Hämtar och lämnar. Leker med ungarna. Ser till att Matthew kommer ut på promenad. Ser till att Matthew kopplar av. Tar hand om Matthew när Matthew svimmar (han svimmar ofta).

Alla lämnar mat på trappan (en symbol för grannsämja) men allt eftersom Nicole blir sämre så tittar folk förbi allt mer sällan. Men Dane blir kvar. Han viker inte från sin post.

Inga andra motiv än att ha tid över

Dane jobbar i en sportaffär, han funderar på att börja med stand-up, han är den ende i gänget som inte har en egen fru och familj … Han skulle ha kunnat porträtteras som en slacker, men det är han inte. Han inser att han kan hjälpa, och han hjälper till. Han har inga andra motiv än att han har tid över …

Casey Affleck, Dakota Johnson och Jason Segel fungerar utmärkt som delar i detta triangeldrama.

Både mannen och bäste vännen får ta sig i kragen

“Sickflicks” är numera en säljande, sentimental genre. Det finns mer än en trop förknippad med genren – en av de vanligast förekommande troperna är att när en tjej får cancer och dör så tvingar det hennes pojkvän/man/manlige bäste vän att “växa upp” och bli en bättre människa.

Our Friend dubblar den tropen – både mannen och bäste vännen får ta sig i kragen. Det hade aldrig fungerat med ombytta roller, eftersom tjejer/kvinnor/fruar/flickvänner/väninnor förväntas att ställa upp. Utan guldstjärna i kanten.

Har inte ens huvudrollen i egna dödsdramat

Det här är en hyllning till mannen, den manlige vännen som ställer upp … Det är lite märkligt att tjejen inte får ha huvudrollen ens i sitt eget dödsdrama. Hennes död är icke remarkabel, ointressant, “ordinary”. Vilket också påpekas i artikeln som ligger till grund för filmen.

Skillnaden mot artikeln är att man bytt ut “my friend” mot “our friend” – för att vara lite inkluderande i alla fall.

Skriven 2021-06-18

print

Våra samarbetspartners