KAMMAROPERA SYD återvänder till Ystads Teater med “Läderlappen”!

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Kammaropera Syd är en ideell förening som har vuxit från att vara ett sällskap med många drömmar, stor lust och vilda visioner till att bli en av de största sommaroperorna i Sverige. Och drömmarna, lusten och visionerna finns kvar.

Kammaropera Syd är också den enda scen i Sverige idag som regelbundet spelar operett och har banat väg för den trend där operett nu spelas allt oftare. Vid det här laget har orkestern växt till att fylla hela orkesterdiket på Ystads Teater och på scen finns, förutom såklart originalmedlemmarna i KoS en ensemble på nästan 30 professionella operasolister.

Sommaren 2018 gör KoS en nyproduktion av världens mest älskade operett, Läderlappen av J Strauss – samma verk som satte fart på deras operettsuccé. Denna gång är både mod, visioner och resurser större än förra gången och de förflyttar hela handlingen till tiden då Kronprins Gustav ska komma att bli Gustav III. Och precis som med Teaterhotellet 2017, så har samtliga karaktärer på scen en verklig koppling i historiska personer.

Premiären sker på Ystads Teater den 29/6 och föreställningen spelas sedan 11 gånger till fram till och med den 8/7.

Om “Läderlappen”:

Läderlappen är historien om avundsjuka och otrohet. Men också om kärlek, orgier i Champagne och kroppar. I centrum för berättelsen ses adelsparet Rosalinda och Gabriel von Eisenstein, som båda förlustar sig vid sidan om den äktenskapliga sängen.

Herr Eisenstein är också känd för att spel sina vänner ett och annat spratt – Dr Falke har nu fått nog och har bestämt sig för att ge igen vid den stora maskeradbal, som Drottning Lovisa Ulrika och Kronprins Gustav kommer att hålla i Ystad.

Hämnden får bara lite större konsekvenser än Falke anat, när plötsligt hela den Skånska Adeln står med brallorna nere. Bokstavligt talat.

I årets föreställning gestaltas också berättelsen om ett svenskt 1700-tal, där man hellre parfymerar och sminkar över smutsen än att bada och där avståndet mellan Adeln och Tjänstefolket är i det närmaste oändlig. Tills tjänstefolket plötsligt dyker upp på maskeradbalen…

Läderlappen är världens mest älskade och spelade operett, med melodier som de flesta känner igen. I den traditionella versionen finns inslag av både mossiga ideal och lyteskomik, vilket vi valt att skala bort, för att ersätta med något som är mer i kontakt med vår samtid.

Librettot är nyskrivet av Rickard Söderberg. Karaktärerna är samtliga hämtade från det historiska Skåne och förhåller sig både till den senaste tidens samtal kring #metoo, såväl som den aktuella kulturdebatten.

Läderlappen smyckas ofta ut med små musikaliska divertissemang. Men med den storslagna solistensemble vi har i Ystad i sommar, så kommer publiken få mer än så: flera magnifika musikaliska överraskningar från Strauss annars sällan spelade repertoar!

MER INFO OM DE MEDVERKANDE:
Läderlappen – medverkande 2018

BILJETTER:
Opera i Ystad

SOCIALA MEDIER:
Facebook

© Birds Will Sing For You

print

Våra samarbetspartners