GROTTMANNEN DUG (Early Man)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Nick Park
Svenska röster: Daniel Norberg, Happy Jankell, Oscar Zia
Originalröster: Eddie Redmayne, Tom Hiddleston, Maisie Williams

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-03-23

Det var ett tag sedan man såg något från Aardman Studios, ni vet gänget bakom Fåret Shaun och Wallace & Gromit. Senast det begav sig, bortsett från Fåret Shaun – Filmen, var när vi fick stifta bekantskap med ett gäng pirater i Piraterna! Denna gång ger sig gänget på ytterligare en historisk epok nämligen kollisionen när stenåldern mötte bronsåldern.

Dug är en stenålderskille som lever i sin lilla stenåldersby i en liten dal. Dalen skulle många herrans år senare bli Manchester, men det är en annan historia. Hurusom helst, en dag invaderas byn av fransmän eller rättare sagt bronsåldersmän. Erövrarna under ledning av Lord Nooth förvisar Dugs stam ut i stenöknen ovanför dalen. En dag får Dug för sig att smyga in i bronsåldersbyn. Väl där upptäcker han bronsåldersmännens förtjusning över spelet fotboll. På väg hem upptäcker han grottmålningar som visar att hans förfädrar uppfann sporten och ett frö sås…

Är man fotbollsälskare kan man dra massor av paralleller i denna historia till England och engelsmännens bekymmer att numera hävda sig i internationella sammanhang. Samtidigt är likheten mellan grottmännens uniformer och Manchester Uniteds klassiska uniform nog mer än en tillfällighet. Om man nu lägger fotbollsnörderiet åt sidan så är filmen fortfarande underhållande, men inte riktigt i klass med tidigare produktioner.

Skriven 2018-03-16

print

Våra samarbetspartners