FÅRET SHAUN FILMEN: FARMAGEDDON (A Shaun the Sheep Movie: Farmageddon)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Will Becher och Richard Phelan
Röster: Justin Fletcher, John Sparkes, Kate Harbour, David Holt, Chris Morrell

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2019-10-04

Shaun är tillbaka, och den här gången går han i närkontakt med rymdvarelser. Eller något ditåt. För det är klart att även ett får måste få vidga sina vyer. Livet består trots allt inte enkom av att hitta på hyss hemma på farmen, något upphovsmännen bakom denna skojiga karaktär insett efter totalt 150 sjuminutersepisoder, en spin-offserie och en tidigare långfilm. Fast med detta sagt; lika stark och gedigen som sin föregångare är knappast denna ”tvåa”, och detta beror till stor del på att dess fokus faktiskt inte är så kvickt och inspirerat som det borde vara.

En liten söt utomjording kraschar på jorden och hamnar rätt omgående på Mossy Bottom Farm ditlockad av pizza. Hennes namn är Lu-la, och hon har kommit på avvägar, bort från sina föräldrar. Det blir Shauns uppgift att få hem den nya lekkamraten, vilket naturligtvis visar sig vara lättare sagt än gjort.

Lättare sagt än gjort har det uppenbarligen också varit att få till samma schwung och timing i skämtandet som förra gången. Där föregångaren var en oavbrutet genomtänkt, smått genial och galet skrattframkallande slapstickspäckad komedi är denna uppföljare i viss mån ett inte överdrivet intressant äventyr med väl hög gullighetsfaktor. Inte minst Lu-la utgör ett felsteg. Hon är trots sin pastellartade uppenbarelse en väl färglös figur.

Då är sidohandlingen betydligt roligare. Den näriga bonden bestämmer sig nämligen för att i kölvattnet på tv-nyheternas rymdrapportering uppföra en temapark relevant för ämnet. Det går väl sådär, och i samband med detta kompenseras man en del vad gäller den annars lite saknade fysiska humorn.

Överhuvudtaget tillhör hänvisningarna till diverse science fiction filmer och annat också filmens mest minnesvärda inslag. Här finns till exempel en bilverkstad med namnet H.G. Wheels Autos, Dr. Who kliver ut ur en telefonkiosk, temat till Hajen hörs i samband med en passande episod i snabbköpets frysdisk, ett rymdskepp flyger genom en trång passage á la Star Wars och så vidare.

Därmed inte sagt att nyfikne odygdspåsen, Shaun, fårhunden Bitzer, lille Timmy med flera fyrbenta vänner gör sina poänger även den här gången, men de kommer dessvärre inte riktigt till sin rätt som de brukar. Så kanske man borde gå tillbaka till rötterna, och stanna hemma på farmen nästa gång.

Skriven 2019-09-30

print

Våra samarbetspartners