ELDPROVET (Le brio)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Yvan Attal
I rollerna: Daniel Auteuil, Camélia Jordana

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-03-23

Fransk signerade så kallade feelgood-filmer har duggat tätt de senaste åren och nu rättar ännu en in sej i ledet, “Eldprovet”. Receptet är lika enkelt som genialt. Man tar ett allvarligt ämne som ligger i tiden och lättar på trycket med humor och kanske framför allt en slipad och begåvad dialog serverad av kompetenta aktörer.

Daniel Auteuil kan med råge säga sej vara en sådan och som den cyniske och konservative professor Pierre Mazard seglar han verkligen i medvind. Mazard råkar trampa i klaveret när han kritiserar en ung student Naila Salah (Carmelia Jordana) med arabiskt påbrå och får löpa gatlopp på media. Istället för att ge professorn avsked på grått papper låter man honom bli coach åt eleven och stödja henne inför årets stora retoriktävling. Om hon lyckas regnar det inte bara på Sahla utan det droppar också på Mazard som bevisar att han inte är någon rasist.

Säkert anar hela publiken hur det kommer att sluta efter en kvart, men det köper vi eftersom vägen dit är en högst angenäm vandring. Bägge parter får sej till livs en liten lektion i att livet inte är en idiotsäker raksträcka där skyltar med texten svart eller vitt står och vägleder. Den rutinerade Auteuil håller sin professor i ett fast grepp och servar sina repliker läckert som små bär Camelia Jordana nyanserar sin karaktär på flera plan. Mycket underhållande som sagt utan att leverera något nytt under solen.

Skriven 2018-03-22

print

Våra samarbetspartners