TÅRTGENERALEN

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Filip Hammar och Fredrik Wilkingsson
I rollerna: Mikael Persbrandt, Helena Bergström, Agnes Lindström Bolmgren, Tomas von Brömssen, Joel Wallón

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-03-07

Filip och Fredrik har gjort många tv-program och annat men frågan är om detta inte är det bästa de ha gjort. I Tårtgeneralen så kommer de nära en småstadssvenskhet som alla som bor i det här landet känner till om än inte alltid vill kännas vid. Baserad på verkliga händelser i Filips barndom i staden Köping så berättar filmen melankoliskt och humoristiskt om allsysslaren Hasse P som, efter att Köping av Jan Guillou på bästa sändningstid har utsetts till landets tråkigaste stad, vill sprida mod och glädje i staden genom att göra världens längsta smörgåstårta och komma in i Guinness rekordbok.

Tårtgeneralen blir ett kärleksbrev till människor i periferin, utanförskap och personligheter utanför normen. Kärleken känns, till skillnad från i vissa av regissörparets tv-program, genuin och det blir aldrig tal om lyteskomik. Vi skattar med rollfigurerna och involveras i deras öden utan att filmen exploaterar de annorlunda och deras excentriska beteende. Den vuxne Filips berättarröst binder samman filmen och när vi efter upplösningen får träffa den verklige Hasse P så är det rörande.

Tårtgeneralen är fylld av bra skådespeleri, allra bäst är Mikael Persbrandt som bländar oss i huvudrollen so Hasse P. Hans förändrade utseende är stiligt gjort men det är uttrycket, den totala inlevelsen i rollfiguren, som imponerar mest. Tårtgeneralen ger oss både skratt och några tårar, som helhet är filmen en underhållande hymn till vi-känsla över gränser.

Skriven 2018-03-07

print

Våra samarbetspartners