C’EST LA VIE! (Le sens de la fête)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Olivier Nakache, Eric Toledano
Skådespelare: Suzanne Clément, Jean-Pierre Bacri, Kévin Azaïs, Jackee Toto, Jean-Paul Rouve, Benjamin Lavernhe

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-03-02

Denna film är något för alla som gillar välgjord fransk film av det mer mainstreama slaget. Jean-Pierre Bacri leder, i rollen som chef för ett bröllopsfixarföretag, en stor och imponerande ensemble av skådespelare som levandegör filmens brokiga persongalleri. Vi får följa en bröllopsdag från innan festen börjar till dagen efter och den är full av precis det som bröllopsfester brukar vara: kärlek, humor, dans, otrohet, ensamhet, stress, fylla, alldeles för långa och tråkiga tal, personer som gör bort sig och medioker mat.

Realismen finns här men regissörerna och manusförfattarna Olivier Nakache och Éric Toledano skruvar också till situationerna så att de får en filmisk spets, bäst har de kanske lyckats med praktarslet till brudgum som, med sin uppblåsthet, är upphov till många skratt. Kanske är det att tulla på trovärdigheten lite för långt att någon skulle vilja gifta sig med honom. De som sitter och väntar på de riktigt uppslitande dramatiska scenerna får vänta förgäves, C’est la vie! är mer intresserad av att puttra på och på avstånd observera än att på djupet gå in i sina rollfigurer, det är trevligt och passar den valda formen men ibland önskar man att man skulle få lära känna de extra intressanta rollfigurerna bättre.

När man lämnar C’est la vie! så är det lite som efter en verklig bröllopsfest, fullproppad med härliga minnen av dekadens men glad att återvända till vardagen och saker som betyder mer i längden.

Skriven 2018-03-02

print

Våra samarbetspartners