DE OVANLIGA (Hors normes)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Olvier Nakache och Éric Toledano
I rollerna: Vincent Cassel, Reda Kateb, Hélène Vincent, Catherine Mouchet, Frédéric Pierrot

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2020-01-31

Olivier Nakache, regissören bakom En oväntad vänskap har tillsammans med Éric Toledano förbrett sig i två år för att kunna ge en så realistisk bild som möjligt av den grupp autistiska ungdomar som varje dag behöver samhällets förståelse och kompetens.

De ovanliga – Med Vincent Cassel som den judiske hängivna eldsjälen Bruno Haroche driver en hjälpande organisation i Paris tillsammans med sin muslimske kompanjon Malik (Reda Kateb). Trots saknaden av resurser och med haltande betalningsförmåga till sina medarbetar kämpar organisationen på, dag och natt. Som grädde på moset blir de granskade av myndigheterna då de saknar väsentliga tillstånd samt ifrågasättande av lämpligheten med unga vårdare utan certifierad utbildning.

Brunos organisation arbetar inte endast i en riktning. Samtidigt som de gör allt vad de kan för dessa autistiska barn skapar de även en meningsfull vardag för utsatta ungdomar att bli vårdare, ungdomar som annars kunnat gå fel väg i livet. Innebörden blir att dessa bägge grupper behöver varandra på flera plan.

Skådespelarna briljerar i sina roller och förståelsen för dessa grupper av ungdomar, behoven, hoppet, glädjen och mörkret skrapar verkligen inte på ytan. Samhällets bristande resursersfördelning känns oerhört påtaglig och filmen belyser detta viktiga ämne på ett lysande sätt, oavsett vilket land vi befinner oss i.

Skriven 2020-01-28

print

Våra samarbetspartners