NOTHING LIKE A DAME

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Roger Michell
Dokumentär med Maggie Smith, Judi Dench, Joan Plowright, Eileen Atkins

Fyrtal i damer utgör en oslagbar hand när de får fria – nåja Roger Michell håller förvisso i trådarna – händer att blanda och ge av sina minnen i rampljuset. De fyra 80-plussarna är alla klassiskt skolade skådespelerskor adlade av Prins Charles men drar sej inte för att med en blinkning till publiken låta den förstå att de inte gick i kloster under det vilda sextiotalet.

Det hela kunde mycket väl ha blivit ett cocktail möte för inbördes beundran om inte damerna hade leverarat och bjudit så frikostigt av sej själva till åskådarens fromma. Inte minst Maggie Smith har talets gåva och kan vässa tungan när det behövs för att ta ner fyrklövern till de levandes nivå. Små anekdoter med en humoristisk knorr på slutet varvas med reflektioner som likt titeln på George Rydebergs bok konstaterar att ridån går alltid ner. Vi går ut samma väg som vi kom in.

Eftersom det också handlar om många andra stjärnor och kändisar som damerna av olika anledning haft relationer till i karriären eller privat kan det stöta på patrull hos en yngre publik att hänga med i damernas minneskarusell. Laurence Olivier t.ex var gift med Plowright innan det mer omskrivna med Vivien Leigh och på ett eller annat sätt involverade i de andras karriär. Jag är inte säker på att yngre publik vet hur stor film och teater ikonen Oliver var och att hans Hamlet fortfarande är riktmärke för alla Shakespearetolkare. Att Gregory Peck och Dustin Hoffman såg det som den ultimata lyckan att få vara i samma film som Olivier.

Damerna kom också in på Kenneth Williams och jag tvivlar på att Carry On som är världens längsta filmserie fortfarande smäller högt här hemma. Med detta sagt vill jag få fram att det finns trådar i fyrklöverns mysiga botanisering i minnenas arkiv som kan missa målet av ovanstående anledning. För min del skulle jag hur som helst inte vilja missa de dryga 90 minuterna under damernas paraply för allt smör i Småland.

Skriven 2018-09-26

print

Våra samarbetspartners