MILA – Landets bästa avelsdjur på plats

Klicka på bilden, för att se hela bilden

På Mila, Malmömässan 15-17 februari, visas landets bästa avelsdjur upp.

– Vi har riksutställning på köttdjur, vilket är jättekul, berättar projektledaren Ann-Christin Lindström. Vi har också fler anmälda köttdjur än förra året, totalt 71 tjurar och ungnöt. Det nya stallområdet är byggt och det har blivit väldigt bra. Nu ser vi vilka möjligheter som finns och till nästa år hoppas vi att vi har med mjölkjdjuren igen.

Baggar och tackor i raserna texel, blå texel, finull, border leicester, vit dorper och dorper kommer att bedömmas i två klasser, yngre och äldre. Det är de internationella domarna Ash Phillips, Sydafrika, och Roy Campbell från Brittiska Texelförbundet som bedömmer djuren och som slutligen utser Best in Show. Raserna blå texel och border leicester är nya raser.

I visningsringen visas köttdjur upp i raserna angus, blonde d´aquitaine, charolais, hereford, limousin och simmental. Dessutom kan man se raserna dexter, shorthorn och wagyu. BIR utses under torsdagen då det också arrangeras den populära och uppskattade elitauktionen. Fredagen är det showmanship köttras ungdom och SM i showmanship. Lördagen bjuder på Best in Show där mässans bästa djur utses bland köttdjuren.

För tredje året arrangeras Drängakampen på Mila, fredagen den 16 februari. Tävlingen har sitt ursprung i tävlingen Sveriges Starkaste Dräng, som under många år avgjordes på mässan. Drängakampen är en utveckling av det konceptet och den största förändringen är att tävlingen är exklusivt för elever på naturbruksgymnasier.

– Ungdomarna på naturbruksskolorna är de gröna näringarnas framtid och därför känns det självklart att satsa på dem, säger projektledaren Ann-Christin Pettersson. Lagkamp involverar både killar och tjejer, vilket också var viktigt för oss.

Lantbruksmässan Mila arrangeras på Malmömässan, 15–17 februari. På plats finns närmare 120 utställande företag med produkter och tjänster för inomgård och djurhållning.

Öppettider:
torsdag 16 februari 09.00-18.00
fredag 17 februari 09.00-18.00
lördag 18 februari 09.00-16.00

Mer information

© Numera Mässor AB

print

Våra samarbetspartners