EUPHORIA

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Lisa Langseth
I rollerna: Alicia Vikander, Eva Green, Charles Dance, Charlotte Rampling, Paul Feig, Adrian Lester, Mark Stanley

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2018-02-02

Lisa Langseths första engelskspråkiga film är som skräddarsydd för Alicia Vikander vad det gäller att att fyra av det tunga artilleriet av känslor i parti och minut. Är man deppad när man bänkar sej är man närmast tillintetgjord när man reser sig. Missförstå mig inte, Vikander är som vanligt lysande och har god draghjälp av Eva Green som gör dem till ett radarpar i att förmedla tragik i dess mest förädlade form.

Systrarna Emelie och Inez (Vikander & Green) träffas med viss reservation från den förstnämnda efter att i många år haft ett distanserat förhållande efter moderns död. Förvånad noterar Emelie att Inez tagit dem till ett lyx-spa som visar sig vara ett dödens väntrum för dess gäster. Inez har cancer och vill nu få frid genom att vara med sin syster vid slutet. Som ni säkert förstår kan man bli deppig för mindre och systrarna gör inget för att underlätta vägen för åskådaren.

Personligen skulle jag vilja ha mer kött på benen beträffande systrarnas förflutna och hur de hamnat på kant med varandra. Dialogen är sparsam och det behövs ingen när Vikander spänner sina sorgsna ögon i oss för att markerar domedagsstämningen på det märkliga lyx-spa som bara den som har kassan i ordning har råd att nyttja. Ingen tvekan om att filmen blir en bingo på filmfestivaler runt om i världen men i den krassa verkligheten tror jag den stora publiken reserverar sig.

Skriven 2018-01-31

print

Våra samarbetspartners