TULPANFEBER (Tulip Fever)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Justin Chadwick
I rollerna: Alicia Vikander, Cara Delevingne, Christoph Waltz, Dane DeHaan, Zach Galifianakis

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-07-14

Tulpanfeber blandar medryckande känslor med en intressant diskussion om ekonomisk spekulation. Filmen utspelar sig på 1600-talet i Holland och spekulationen handlar om tulpaner men analysen av vad värde är och vad som bestämmer det kan översättas till t.ex. handel med aktier. Det intrikata tulpanlökssystemet påverkar, på ett eller annat sätt, varje rollfigur i filmen.

Vi får följa barnhemsflickan som gifts bort till en rik äldre handlare med förväntan att hon ska ge honom en arvinge, deras piga som är förälskad i en fiskhandlare och en konstnär som anställs för att måla porträtt av handlaren och hans fru. Filmen, baserad på Deborah Moggachs roman med samma namn, bjuder på svällande romantik med ett välutvecklat rollfigursgalleri som tacksamt undviker att dela in individerna i fack som goda eller onda. Händelseförvecklingarna är överraskande och bilden som målas upp av tidsperioden är inlevelsefull med imponerande miljöer. Skådespelarensemblen som har satts ihop är av högsta kaliber.

Alicia Vikander och Cristoph Waltz är lysande som barnhemsflickan och hennes man och i mindre roller så bjuds vi på enastående personporträtt från Dane DeHaan, Judi Dench, Zach Galifianakis, Holliday Grainger och Jack O’Connell. Tom Stoppards manus och Justin Chadwicks regi samspelar perfekt för att skapa en film som underhållande omsluter mig med spänning och känslor i en intressant rekreation av en tid som flytt.

skriven 2017-07-13

print

Våra samarbetspartners