TULPANFEBER (Tulip Fever)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Justin Chadwick
I rollerna: Alicia Vikander, Cara Delevingne, Christoph Waltz, Dane DeHaan, Zach Galifianakis

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-07-14

Om ni inte har hört något om den här rullen trots att Alicia Vikander toppar rollistan beror det på att den gjordes redan 2014 innan hon fick sin Oscar. Eftersom man flyttat fram premiären flera gånger är det nog den “gubben” som gjort att man nu gett den grönt ljus. Nu tror jag tveksamheten har varit berättigad även med Vikander, Christoph Waltz och Judi Dench som dragplåster.

Tydligen köpte och sålde man tulpaner som aktier i Amsterdam i början av 1600-talet. Det spekulerades i tulpanlökar som om de vore IKEA aktier med vinnare som kunde bli förlorare på någon minut och tvärtom. Här i denna miljö hittar vi Sophia (Vikander) som gifter sej utan kärlek med den framgångsrike Cornelis Sandwoort (Waltz) som också ställer upp i egenintresse, han vill ha en arvinge.

Det hela är pretentiöst för att inte säga överpretentiöst både i stil och form och det är i princip bara Vikanders kärleksrelation med kameran och inte Waltz som man sitter och fäster ögonen på. Waltz och även Judi Dench verkar jobba sina roller med vänstra handen och det alla verkar vilja luta sej mot det vackra fotot och stilsäkra miljöskildringen. Jag tror inte den här filmen sätter repertoaren i brand.

skriven 2017-07-13

print

Våra samarbetspartners