ALL THE MONEY IN THE WORLD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ridley Scott
I rollerna: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Romain Duris, Timothy Hutton

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-01-26

Först sparkades Kevin Spacey och ersattes av Christopher Plummer i kölvattnet på alla anklagelser om sexuella övergrepp. Sedan gjorde regissören Ridley Scott omtagningar på rekordtid och slutligen kom det fram att Mark Wahlberg förhandlat sig till 1,5 miljoner dollar för dessa omtagningar när alla andra medverkande lojalt nöjde sig med kaffepengar.

Så kan det som synes gå när det vill sig illa i kulisserna på en filminspelning, men det vore verkligen synd om detta skulle överskugga det färdiga resultatet. För All the Money in the World bär till större delen Scotts sedvanliga kvalitetssignum, vilket borde vara anledning nog för att vilken potentiell biobesökare som helst ska lösa biljett.

Som bekant avhandlar filmen en kidnappning som skulle visa sig bli en av dåtidens mest omskrivna någonsin. Fallet tycktes ha alla de ingredienser som krävdes för att sälja tidningar i mängder. Året är 1973, platsen är Rom och sextonårige John Paul Getty III blir bortrövad och körd till ett ruckel på landet. Kidnapparna hoppas kunna pressa sjutton miljoner dollar av Johns frånskilda mamma Gail (spelad av en lysande Michelle Williams). Dessvärre har hon inga tillgångar, alla potentiella dollarbuntar avsade hon sig mot att få vårdnad om barnen i samband med skilsmässan från sin missbrukande make. Så det blir till att be patriarken själv, oljemagnaten J. Paul Getty om att bidraga istället. Men han nobbar med motiveringen att det skulle locka andra likasinnade individer att kidnappa de andra barnbarnen också.

Fast historien slutar förstås inte där, snarare tvärtom. För Gettys vägran att betala utlöser inte bara en utdragen närmast skrattretande förhandling med sonsonen smått amatörmässiga kidnappare, det leder också till en kamp mot klockan i en alltmer intensiv polisutredning. Samtidigt är det inte på detta filmens fokus ligger, utan på Gails våndor, oro och frustration samt John Paul Getty den äldre, som mitt i all kalkylerande cynism, känslokyla och enastående snålhet ändå utan att reflektera det minsta har mage att antyda att hans agerande är hur logiskt och självklart som helst.

Allt detta lyckas den fenomenale Christopher Plummer i rollen som Getty Senior förmedla. I 88-åringens tolkning finns både nyanser och tendenser till något nästan mänskligt. I alla fall framstår han inte bara som en övergirig gubbtjyv, som endast värderar pengar och dyra ting högt.

Ridley Scott å sin sida får sägas ha gjort det igen. All the Money in the World är en välgjord 70-talsatmosfäriskt tidsskildring och en given Oscarskandidat odlad i den mylla där vuxna thrillers alltjämt har en plats.

Skriven 2018-01-18

print

Våra samarbetspartners