ALL THE MONEY IN THE WORLD

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ridley Scott
I rollerna: Michelle Williams, Christopher Plummer, Mark Wahlberg, Romain Duris, Timothy Hutton

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-01-26

Denna verklighetsbaserade historia hämtar inspiration från den (ö)kända familjen Gettys liv, speciellt kidnappningen av John Paul Getty III. Den kidnappade Gettys farfar var oljemagnaten J. Paul Getty som inte bara var den vid en tid i hans liv rikaste levande mannen utan även den rikaste mannen som någonsin hade existerat.

Filmen ställer intressanta frågor kring värdet av liv och pengar, J. Paul är trots sin enorma förmögenhet en snål gubbe som värdesätter artefakter mer än människor. Denna inställning, som bl.a. ser J. Paul vara ytters tveksam till att lägga pengar på något han inte kan dra av på skatten, frontalkrockar med hans svärdotters försök att få tillbaka sin son från kidnapparna. Scenerna som visar upp J. Pauls liv, som är på pengar och saker rikt men på relationer och människor fattigt, är sorgligt underhållande och ställer brinnande relevanta frågor om vad som är värt något i livet och varför. Ridley Scotts regi hoppar sömlöst mellan olika rollfigurers trådar och syr samman dem snyggt mot filmens upplösning, klippningen mellan flashbacks och filmens nutid är elegant filmen igenom och upplösningen är en imponerande konstruerad sekvens som skruvar upp filmens känslomässiga teman till max.

Om skådespeleriet finns det mycket att säga, överlag är det förträffligt från alla inblandade men det kanske mest intressanta är att den bärande rollen som J. Paul Getty bytte skådespelare efter att hela filmen var färdiginspelad. Christopher Plummer är fullständigt fenomenal som den tveksamme patriarken, en insats som blir mer imponerande om en vet att han kom in i ett väldigt sent skede efter att Scott och filmteamet tacksamt bestämde sig för att klippa bort Kevin Spacey på grund av anklagelserna mot honom om sexuellt ofredande. Michelle Williams, Mark Wahlberg, som båda är riktigt bra som den kidnappade Gettys mor Gail Harris och J. Pauls inhyrde ”fixare” Fletcher Chase, och alla andra som hade scener med Spacey kom tillbaka för reshoots som färdigställdes snabbt för att inte skjuta fram filmens premiärdatum. Som helhet är All the Money in the World en stilistisk och hantverksmässig triumf som är underhållande spännande och matnyttigt tänkvärd.

Skriven 2018-01-21

print

Våra samarbetspartners