THE SQUARE Oscarsnominerad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

För andra året i rad har en svensk film blivit Oscarsnominerad till bästa icke-engelskspråkiga film.

The Square har sedan Guldpalmsvinsten i Cannes i maj vunnit mängder med priser över hela världen inklusive sex European Film Awards i december förra året. Den blev nyligen Golden Globe-nominerad och många av filmens nomineringar och priser kommer från just amerikanska filmkritikers organisationer. Detta är Ruben Östlunds första Oscarsnominering.

I går vann han en Guldbagge för Bästa regi och Fredrik Wenzel fick en Guldbagge för Bästa foto i The Square.

Hoyte van Hoytema som varit verksam som filmfotograf i Sverige i flera år (Lasermannnen, Flickan, Call Girl m fl) fick sitt stora internationella genombrott för fotot i Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in. Nu fick han sin första Oscarsnominering för fotot i Dunkirk.

– Oscarsnomineringen kröner ett fantastiskt år för Ruben Östlund,The Square och svensk film. Ruben visar att det går att nå stjärnorna med en ambitiös filmidé. Bättre inspiration än så kan vi inte får för svensk films framtid, säger Filminstitutets vd Anna Serner.

Oscarsgalan äger rum 4 mars.

© Svenska Filminstitutet

print

Våra samarbetspartners