THE SQUARE: Ruben Östlunds film blir Sveriges Oscarbidrag

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Idag blev det klart att Ruben Östlunds Guldpalmsvinnande satiriska drama The Square kommer att representera Sverige som det utvalda Oscarbidraget för nominering till bästa utländska titel.

-Jag hade en fruktansvärd upplevelse förra gången. Titta på Youtube-klippet ”Swedish director freaks out when he misses out on Oscar nomination” så förstår ni vad jag menar. Hoppas att det blir mindre smärtsamt den här gången, säger Ruben Östlund

The Square vann tidigare i år det mest prestigefyllda priset i filmvärlden – Guldpalmen i Cannes. Nu har den nu också möjligheten att nomineras till ”bästa icke engelskspråkiga film” på Oscargalan. I januari 2018 meddelas vilka filmer som Oscarjuryn slutgiltigt tagit ut för tävlan. Oscargalan äger rum i februari 2018. The Square är också uttagen att visas på Torontos Internationella Filmfestival i sektionen Special Presentations, en sektion för högprofilerade filmer.

The Square handlar om Christian, en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum. Han kör elbil och försöker leva som han lär. Dagarna innan utställningen The Square, ett verk som skall påminna om vårt gemensamma ansvar i det offentliga rummet, ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren och försätts i allt mer pressade situationer som får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass. Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärlige ledaren som muséet i kris.

Ruben Östlund står för manus och regi. I rollerna syns Claes Bang, Elisabeth Moss, Dominic West, Christopher Læssø och Marina Schiptjenko. Fotograf är Fredrik Wenzel och precis som i Turist är det Josefin Åsberg som står för scenografin. Även Josefin belönades med pris för sitt arbete med filmen i Cannes, Prix Vulcaine de l’artiste technicien för scenografin i The Square.

The Square följer upp Ruben Östlunds sexfaldigt Guldbaggebelönade Turist som bland annat tilldelades Prix du Jury i sektionen Un Certain Regard på Cannes filmfestival 2014 och blev Golden Globe-nominerad för Bästa icke-engelskspråkiga film.

The Square har premiär på svenska biografer över hela landet den 25 augusti.

Filmen produceras av Erik Hemmendorff, Plattform Produktion i samproduktion med Film i Väst, SVT, Imperative Entertainment, Essential Film, Société Parisienne de Production, Coproduction Office ApS, ZDF/Arte och Arte France Cinéma med stöd av Svenska Filminstitutet, Nordisk Film & TV Fond, Eurimages, Danska Filminstitutet och Medienboard Berlin-Brandenburg.

© TriArt Film

print

Våra samarbetspartners