THE SQUARE – Ruben Östlund skriver historia när filmen vinner Guldpalmen i Cannes

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Vid den 70:e upplagan av Cannes Filmfestival tilldelades ikväll Ruben Östlund det finaste priset i filmvärlden – Palme d’Or eller Guldpalmen, för sin omtalade film The Square. Det är 25 år sedan den prestigefulla palmen gick till en svensk film, 1992 mottog Billie August priset för Den goda viljan.

Ruben Östlund och Erik Hemmendorff har precis tagit emot filmvärldens finaste och mest prestigefyllda pris för sin film vid en prisceremoni i Cannes. Det är första gången på 25 år som en svensk film får ta emot priset.

– Det har varit en fantastisk resa, att få arbeta med Ruben Östlunds filmer, från Gittarrmongot över Turist fram till dagens The Square. Ruben har en unik röst som han har förfinat över åren, och som placerat honom bland dagens främsta internationella filmregissörer. Det känns lika osannolikt enormt som helt självklart att Ruben vunnit Guldpalmen. Grattis till Ruben och Erik och stort grattis till all biopublik som får njuta av hans skapande! säger Mattias Nohrborg, grundare, TriArt Film och Eva Esseen, vd, TriArt Film

The Square är ett träffande satiriskt drama om Christian, som är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum – han lever i centrum av konstvärlden och tar sitt arbete på största allvar. Dagarna innan den prestigefulla utställningen The Square ska öppna blir han bestulen på öppen gata, något han varken kan skaka av sig eller låta passera obemärkt. Han påbörjar en jakt på förövaren som försätter honom i allt dråpligare situationer och får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass. Samtidigt måste Christian hantera den PR-byrå som museet anlitat för att marknadsföra den kommande utställningen. Något som visar sig ta en oväntad riktning och som försätter såväl den konstnärliga ledare som museet i kris..

The Square har premiär på svenska biografer över hela landet den 25 augusti.

Tidigare priser till svenska filmer vid Cannes Filmfestival

GULDPALMEN
1946 – HETS av Alf Sjöberg (då Grand Prix)
1951 – FRÖKEN JULIE av Alf Sjöberg (då Grand Prix. Det delades med Vittorio De Sica för filmen “Miraklet i Milano)
1988 – PELLE ERÖVRAREN av Bille August
1992 – DEN GODA VILJAN av Bille August

JURYNS SPECIALPRIS
1957 – DET SJUNDE INSEGLET av Ingmar Bergman
1969 – ÅDALEN 31 av Bo Widerberg
1986 – OFFRET av Andrej Tarkovskij

JURYPRISET
1971 – JOE HILL av Bo Widerberg
2000 – SÅNGER FRÅN ANDRA VÅNINGEN av Roy Andersson

REGIPRISET
1958 – NÄRA LIVET av Ingmar Bergman

HEDERSOMNÄMNANDE
1960 – JUNGFRUKÄLLAN av Ingmar Bergman

© TriArt

print

Våra samarbetspartners