NATTSKUGGOR (Jesus)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regissör: Fernando Guzzoni
I rollerna: Sebastián Ayala, Nicolás Durán, Alejandro Goic

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-01-12

Vackert foto, stilsäker regi och ett nattsvart manus är vad vi bjuds på i denna inblick i unge Jesús liv. Skolan och jobb intresserar inte, trots pappans tjat, istället är det k-pop, danstävlingar, drickande, vänner och sex som upptar merparten av huvudpersonens liv. Vi får se rumlande i nattskuggor som snart leder Jesús mot en incident som får långtgående och knäckande konsekvenser.

Det är med en obönhörligt mörk blick som regissören och manusförfattaren Fernando Guzzoni fångar nyanserna av huvudrollfiguren och hans relationer till individer i hans närhet och omgivningen. Incidenten som kommer att bli avgörande för Jesús liv iscensätts med utmärkt handlag av alla inblandade, den är jobbig att titta på men givande och berörande upprörande. Den självsäkra strukturen i filmen sätter åskådaren i en voyeuristisk position som ger en krypande känsla som är obehagligt underhållande på sätt som öppnar upp för kritisk distans till rollfigurerna samtidigt som man lever sig in i deras öden och känsloliv.

Nicolás Durán gör en förträfflig insats i huvudrollen genom att levandegöra sin komplexa rollfigur på intrikat sätt. Nattskuggor är en på alla plan genomarbetad film som lämnar en att kontemplera hur dåliga val i stundens inlevelse, under påverkan av alkohol och/eller droger, kan färga resten av livet svart. Filmens behandling av fader-son-relationen diskuterar på förtjänstfulla sätt huruvida påståendet att blod är tjockare än vatten verkligen stämmer? Upplösningen är klockrent konsekvent och träffar som ett slag i magen, en perfekt avslutning på en engagerande mörkermässa.

skriven 2018-01-12

print

Våra samarbetspartners