HERR OCH FRU ADELMAN (Mr & Mme Adelman)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Nicolas Bedos
I rollerna: Doria Tillier, Nicolas Bedos, Denis Podalydès

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-10-20

I sina bästa stunder är fransmännen oslagbara på att leverera romantik och relationskomedi och icke sällan förvandla vatten till vin när det behövs. Inte så att “Herr och fru Adelman” på något sätt skulle vara en urvattnad historia men den är heller inte så märklig som den känns när man tar den till sej och trivs i deras sällskap. Det sägs ju att ett äktenskap handlar om att ge och ta och jag skulle vilja tillägga att den som är mest engagerad sitter med de sämsta korten. När Victor Adelman (Nicolas Bedos) lämnar det jordiska med flaggan i topp som berömd författare skriver säkert hans hustru Sarah (Doria Tillier) under på detta faktum. Hon gör det förvisso nöjd och belåten över vad deras äktenskap gett henne på gott och ont men också på bekostnad av ett livslångt offer. Filmen gör avspark på det bohemiska 70-talet när den unga levnadsglada judinnan Sarah springer på den egotrippade mansgrisen Victor som väljer och vrakar bland flickorna men väljer alltså med viss tvekan henne. En anledning är att hon är judinna och expert på att lida enligt honom.

Själv småler Sarah åt detta eftersom hon alltid hållit fördomar och förutfattade tankar i strama tyglar på grund av sin traditionsbundna familj. Vi får nu följa familjen Adelmans öden och äventyr med alla de turer ett långt liv har när man som Richard Burton och Elisabeth Taylor inte kan leva med varandra men ännu mindre utan varandra.

Visst är filmen ibland förutsägbar som till exempel upplösningen när en journalist vill höra berättelsen om den fantastiske författaren Victor Adelman men man köper och förlåter. Om stämpeln “feel good film” platsar någonstans så är det på den här rullen.

skriven 2017-10-18

print

Våra samarbetspartners