THE PARTY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Sally Potter
I rollerna: Patricia Clarkson, Bruno Ganz, Cherry Jones, Emily Mortimer, Cillian Murphy, Kristin Scott Thomas, Timothy Spall

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2018-01-05

Många lysande svart-humoristiska filmmanus har spunnits på temat fest alternativ begravning. Det handlar alltså om att ett antal personer sammanstrålar för en vad de tror skall bli en samvaro i glädjens tecken (gäller naturligtvis inte begravningen) men istället blir skräckexempel på vad som ofta ligger under ytan till synbar vänskap och kärlek. Ett bra exempel är den danska “Festen” som många anser vara Henning Moritzens filmtestamente som fadern med garderoben full av skelett. Nåväl nu är det dags för fest igen och The Party rättar in sej i ledet av briljanta tacklingar på temat med en dialog läcker som små bär.

Janet (Kristin Scott Thomas) och maken Bill (Timothy Spall) bjuder hem en handfull utvalda gäster för att hon skall kunna briljera över sina framgångar i yrket. Allt börjar i frid och fröjd men allt eftersom man fördjupar sej allt mer i äktenskap. feminism, politik och annat som kan röra upp känslor och värderingar förvandlas partyt alltmer till en verbal pajkastning. Alla levererar ett lysande samspel med plus för Janets bästa vän April (Patricia Clarkson) och hennes flummige äkta man Gottfried med börd från Tyskland. Ganz som vi såg göra filmhistoria i Hitler – undergången gör om bravaden som stjäl varje scen han är med i.

Det kan låta teatraliskt att man bara håller sej inomhus och lever på den sylvassa dialogen inramad i ett fantastiskt svaret-vitt foto men så blir aldrig fallet. En raket start på filmåret 2018.

skriven 2018-01-02

print

Våra samarbetspartners