ROBERT HARRIS – Ny bok “München”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Ny spionroman av Robert Harris – om dagarna före världskriget

Han är känd som den historiska och politiska romanens gigant. I mars, nästan åttio år efter Münchenöverenskommelsen, släpps Robert Harris hisnande berättelse om de fyra dagar som skulle stoppa ett andra världskrig.

I september 1938 flyger den brittiske premiärministern Chamberlain till München i ett försök att bevara freden i Europa. Lösningen tros vara ett avtal mellan stormakterna där Tjeckoslovakien ska avträda ett landområde till Tyskland. Men Hitler har helt andra planer.

Samtidigt reser två män med sina egna hemligheter mot München – Chamberlains private sekreterare Hugh Legat och den tyske diplomaten Paul Hartmann. De är nära vänner som står på varsin sida av konflikten, och nu korsas deras vägar i händelsernas centrum. Vem är de villiga att förråda?

2018 är det åttio år sedan Münchenöverenskommelsen ägde rum, men oroligheterna gällande nationalism och högerextremism är högst aktuella än i dag, vilket gör att historieskildringen i München känns obehagligt angelägen.

”En ytterst övertygande och fantastiskt gripande historisk thriller” (Literary Review), ”en briljant spionroman” (Observer) och ”superb” (Mail on Sunday) är bara några av hyllningarna från den internationella kritikerkåren.

Robert Harris är känd för sina inträngande människoporträtt, genomarbetade intriger och extrema detaljrikedom. Eller som journalisten och författaren Jesper Högström uttryckte det i Dagens Nyheter: “Om någon skulle be mig att i två ord sammanfatta vad jag saknar i den svenska litteraturen så skulle jag säga ’Robert Harris’. Harris förvaltar en tradition, den intelligenta underhållnings­romanen, som är mer eller mindre utdöd hos oss.”

Robert Harris böcker har översatts till trettiosju språk och sålts i femton miljoner exemplar. Hans tolfte roman München är översatt av Svante Skoglund och utkommer på svenska den 27 mars 2018.

© Bookmark Förlag

print

Våra samarbetspartners