MANSFIELD 66/67

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Musikaliskt filmstjärneöde, USA 2017
Regi: P. David Ebersole
Dokumentär med Ann Magnusson, Richmond Arquette, Kenneth Anger, A.J. Benza, Sue Bernard
DVD/Blu-Ray/VOD
(Njutafilms)

BETYG: TRE

1967 omkom den skandalomsusade filmstjärnan Jayne Mansfield i en bilolycka. Men var det verkligen en olycka? Kan det istället ha varit så att det var Church of Satan-grundaren Anton LaVey som uttalat en förbannelse över Mansfield, efter att han påståtts ha en romans med henne?

Jag har ingen relation till Jayne Mansfield. Vad jag vet har jag bara sett en film med henne; THE GIRL CAN’T HELP IT. Dock är hennes liv och öde fascinerande, och världen hon rörde sig i var fascinerande. Dokumentärfilmen MANSFIELD 66/67 (med betoning på 666), i regi av P David Ebersole och Todd Hughes, utforskar de sista åren av Jayne Mansfields liv – och det här är en film jag egentligen skulle vilja ge högre betyg än trean här nedan.

Anledningen till att jag inte sätter högre betyg är flera. En lång rad kända personer medverkar och berättar om Mansfield, om Anton LaVey, och om en massa andra människor. Men – namnen på de som pratar är inte utsatt i bild. Några av intervjuobjekten känner jag igen, eftersom jag vet vilka de är – till exempel John Waters, Tippi Hedren och Mary Woronow. Några kunde jag gissa mig till vilka de var – en ganska grotesk tant visade sig vara Mamie Van Doren. Några vet jag fortfarande inte vilka de är. Och det är ju lite irriterande.

Filmen varar 82 minuter, men själva dokumentären är bara drygt 60 minuter lång. Av någon oförklarlig anledning har filmskaparna drygat ut filmen med dansnummer. Just det: dansnummer! Med jämna mellanrum dyker det upp en dansgrupp och framför något slags töntig balett om Jayne Mansfields liv. Och nej, det är förstås inget jag vill se när jag tittar på en dokumentär om Jayne Mansfield.

Men i övrigt är det här bra och intressant. Här finns en väldig massa klipp ur filmer och nyhetsinslag, och vad som är trevligt är att Anton LaVey och hans Church of Satan får rikligt med utrymme i filmen.
Det är synd att alla långa dansnummer är i vägen för en riktigt bra film.

Skriven 2017-12-02

print

Våra samarbetspartners