ANNABELLE 2: CREATION (Annabelle: Creation)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: David F. Sandberg
I rollerna: Miranda Otto, Stephanie Sigman, Anthony LaPaglia

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-08-09

Annabelle 2: Creation berättar om hur den docka som vi tidigare har mött i The Conjuring-filmserien och denna films föregångare skapades och varför den blev besatt av hemska krafter. Här finns inte mycket nytt under solen för skräckfantaster, Annabelle kan inte mäta sig med ikoniska onda dockor som Chucky, men regihantverket, av svenska Dadvid F. Sandberg, är godkänt. Hoppa till i stolen-ögonblicken finns där på grund av effektfull klippning och skådespelarna, speciellt Anthony LaPaglia och de unga Talitha Bateman och Lulu Wilson, levandegör tunt tecknade rollfigurer på sätt som får oss att bry oss om dem och vad de utsätts för. Den inledande prologen sätter stämningen bra och och höljer filmen i en tragisk dimma som känns genuint sorglig.

Sympatin som skapas där laddar händelseförvecklingarna efter tidshoppet med en spänning som leker med förväntningar och genreklichéer. Tyvärr så dukar filmen i slutändan under för judt klichéer och vad som till en början var spännande blir mot slutet en övning i generiska demoner och uttjatade försök till att motarbeta och fånga ondskan. Filmens kanske mest konturlösa rollfigur, en nunna, får lite mer funktion om en sitter kvar till efter eftertexterna för en uddlös extrascen som följer upp en tidigare kommentar om ett foto och sätter scenen för en eventuell spinoff (som i så fall blir en spinoff på en spinoff). Två beklämmande brister i filmen är hur blodfattig den är och att Annabelle stundvis glöms bort. Den förstnämnda bristen är konstig då filmen har fått ratingen R i USA, en åldersgräns som gör att den inte är tillgänglig för en yngre publik, och i och med det hade kunnat visa mycket mer grafiska hemskheter än en film som har den mer ungdomsvänliga ratingen PG-13 (en gräns som oftast föredras av filmbolag för större skräckfilmer, till skräckfantasters förtret).

Den sistnämnda bristen kommer av att manuset är mer intresserat av hur demoner vill komma in i människor och den verkliga världen och främst tråcklar in dockan på grund av det tvång som kommer med att filmen är del av en väletablerad franchise. Annabelle 2: Creation är bättre än sin bleka föregångare men når inte hela vägen, ojämnheten mellan den eggande första halvan och den generiska andra halvan av filmen skapar en obalans som sakta men säkert gör att intresset för rollfigurerna och deras öden avtar.

skriven 2017-08-09

print

Våra samarbetspartners