EN FLODHÄST I TESALONGEN (The Hippopotamus)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: John Jencks
I rollerna: Roger Allam, Matthew Modine, Emily Berrington, Fiona Shaw, Russell Tovey

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-07-07

Baserad på Stephen Frys roman med samma namn så berättar En flodhäst i tesalongen en komisk historia om en bitter och cynisk poet som efter att ha tappat förmågan att skriva dikter blivit teaterkritiker med alkoholisttendenser. Efter att förlorat sitt jobb på tidningen på grund av en skandal tar han ett uppdrag som går ut på att verifiera att mirakel sker på en gammal väns dekadenta herrgård.

Roger Allam, som är mest känd för hans teaterroller, gör en fullständigt lysande insats i huvudrollen och backas upp av en härlig skådespelarensemble som levandegör sina excentriska rollfigurer på underfundiga sätt. Frys humor och vässade ord genomsyrar manuset och filmen, ibland blir det onödigt pratigt men för det mesta så leder berättandet till skratt som kommer av oväntade händelseförvecklingar och stilistiskt säregna vändningar i hur rollfigurerna kommuniceras. Den brittiska landsbygdens miljöer ger en fin inramning till händelserna men filmen blir aldrig riktigt visuellt spännande. Filmens två första akter, speciellt inledningen, är bitvis briljanta medan upplösningen känns, trots ett chockerande avslöjande, som en hastad besvikelse som inte knyter ihop säcken på tillfredsställande sätt. Filmens relativt korta speltid gör att vi inte riktigt får lära känna de intressanta rollfigurerna på djupet, som att vi efter en engagerande introduktion tvingas lämna dem för tidigt.

En flodhäst i tesalongen är full av knivskarp komik och medryckande personligheter, helheten säger i slutändan inte så mycket som den vill säga men filmen är en underhållande bagatell med charmerande avoghet.

skriven 2017-07-07

print

Våra samarbetspartners