JORDGUBBSLANDET

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Wiktor Ericsson
I rollerna: Staszek Cywka, Nelly Axelsson, Julia Kijowska

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-06-30

Wictor Ericsson debuterar som spelfilmsregissör med en träffsäker skildring av relationen mellan gästarbetare från olika länder och bönder från Blekinge. De vackra svenska miljöerna kontrasteras med problematiken kring att utnyttja billig arbetskraft. Ämnen som klassklyftor, främlingsfientlighet och längtan efter något större, något mer, avhandlas på intressanta sätt. I fokus är en vacker kärlekshistoria mellan ungdomarna Anneli och Wojtek, hon från Sverige och han från Polen. Genom dem, deras familjer och personer kring dem får vi mångbottnade inblickar i både de som bor här i landet och de som kommer hit för att jobba. Jordgubbslandet målar upp komplexa porträtt som visar på både kall och varm mänsklighet. Känslan av att vara fångad i ett inskränkt småsamhälle eller av en socioekonomisk kontext med få fördelar är förtryckande men filmen är också full av det hopp som drömmar och kärlek ger. Huvudrollernas Nelly Axelsson och Staszek Cywka har en fin kemi som gör relationen mellan deras rollfigurer trovärdig, skådespelarna i birollerna är också fingertoppskänsligt utvalda för att skapa en imponerande ensemble. Humor är inte en huvudingrediens i filmen men den som finns är spjutspetsigt vass, som när Anneli berättar om hur de en gång ”tog sig hela vägen till Åhus” för att undfly tristessen. Jordgubbslandets tematik diskuterar aktuella ämnen i dagens Sverige på sätt som är spännande, analytiska och känslosamma, det är omöjligt att inte engagera sig i ödena som vi ser framför oss på duken och fundera på deras verkliga motsvarigheter.

skriven 2017-06-22

print

Våra samarbetspartners