JORDGUBBSLANDET

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Wiktor Ericsson
I rollerna: Staszek Cywka, Nelly Axelsson, Julia Kijowska

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-06-30

Eftersom det bara är två svenska filmer på gång under sommaren är det glädjande att 50 procent har blivit så här lyckade.

Jordgubbslandet är en vacker finstämd liten film om gränsöverskridande kärlek i en nutid som sliter och drar i ett oroligt Europa. Femtonårige Wojtek kommer till Sverige från Polen med sin mamma och pappa för att plocka jordgubbar i Blekinge. Familjen får slå sej ner på bondens husvagnspark och hoppet är att kunna resa tillbaka till hemlandet igen med stinn kassa. Det är billig arbetskraft från Litauen och Polen som gör att vi får billiga jordgubbar till sillen och nubben till midsommar och redan detta faktum manar naturligtvis till eftertanke. Wojtek börjar kasta ögon på bondens dotter Anneli och den som kan sina svenska bygdepekoral från svensk filmhistoria vet att det kan aldrig sluta väl när en fattig dräng kärar ner sej i storbondens dotter.

Skämt åsido, det är en både tänkvärd men ändå lättsmällt liten film som som vilar tryggt i Victor Ericssons säkra regi som aldrig känns mässande eller anklagande. Han använder det unga paret som medel att nå målet att få oss att tänka till om löneklyftor, samhörighet och ett klassamhälle som visserligen förändrats sedan ovan nämnda bygdepekoral gjordes men ändå ligger latent konserverat under ytan i ny form. Utan tvekan en fjäder i hatten för svensk film som kommer att ge eko på festivaler och diverse prisutdelningar

skriven 2017-06-29

print

Våra samarbetspartners