ALIEN: COVENANT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ridley Scott
I rollerna: Michael Fassbender, James Franco, Katherine Waterston, Noomi Rapace, Guy Pearce, Billy Crudup

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-05-17

Jag vet att det är populärt att hata Prometheus men jag älskade den. Visst har den sina brister men jag älskar ansatsen att försöka förklara meningen med människans existens i en värld av science fiction-skräck. Jag älskar också Alien och Aliens samt de serietidningar som berättar om Alien/Predator/Prometheus-universumet. Om ni inte tycker ovanstående saker är lika fascinerande som jag så kommer ni antagligen inte heller att tycka om Alien: Covenant lika mycket som jag gör.

Covenant lider till viss del av samma brister som sin föregångare Prometheus med frågor som aldrig får svar och luckor i plot och story men den gör det med förtjusande charm. Michael Fassbender är en utmärkt skådespelare och axlar sina roller i filmen med den popkulturella komplexitet som de förtjänar. Den täta skräcken och överlevnadskampen från Alien mixas på underhållande sätt med Prometheus högtravande jakt på ursprung och avhandling av temat skapare vs. skapade. Merparten av scenerna är visuellt anslående och förflyttar oss dit rymdskriken hörs fast det egentligen inte går. Twisten i upplösningen är lättgissad men ändå effektiv och knyter fint samman filmens inledning, avslutning och kopplingar till passerade och kommande händelser i den aktuella fiktionens universum.

Det kommer säkert att bli populärt att hata Alien: Covenant också men jag bryr mig inte utan njuter istället av en science fiction-film som är storartat spektakulär både när den befinner sig i trånga utrymmen och öppna landskap.

skriven 2017-05-17

print

Våra samarbetspartners