ALIEN VS. PREDATOR

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Paul W.S. Anderson
I rollerna: Saana Lathan, Raol Bova, Lance Henriksen

BETYG: ETT
PREMIÄR: 2004-11-05

Är det ett datorspel? Nej! Är det en uppföljare? Kanske! Är det ett misslyckande? Definitivt!

Såg “Alien vs Predator” på Filmdagarna i Malmö för några månader sedan. Helt förutsättningslöst. Det vill säga jag hade ingen som helst aning om bakgrunden beträffande filmens tillkomst (brukar inte läsa på förrän eventuellt efteråt…). Så när jag vandrade ut ur biomörkret tänkte jag: “Jaha, det finns tydligen ett datorspel som heter “Alien vs Predator”, som man nu alltså gjort en film av… En riktigt tråkig film, men så blir det ju ofta när man ger sig på dylika experiment!”

Jag var ganska övertygad om att mitt resonemang var korrekt. Regissören, en engelsman vid namn Paul W.S. Anderson, var väl lite av expert på att överföra datorspel till film; han hade väl stått bakom både fiaskot “Mortal Kombat” (1995) och den på gränsen till det godkända “Resident Evil” (2002)? Jodå, visst var det så. Dessutom stod han ju bakom tråkiga science fiction-thrillern “Soldier” (1998), med Kurt Russell i huvudrollen – en film som bara smakade lågbudget – och ett annat rymdepos, “Event Horizon” (1997), som många tydligen hyllar, men som jag personligen inte har det endaste lilla upphetsande minne av.

Så döm om min förvåning när jag senare går igenom pressmaterialet och finner att projektet “Alien vs Predator” ältats och vältats i över 10 år. Producenten John Davis påstår att han fått in manusförslag från mer än 40 författare men att det inte var förrän Andersons dök upp som allting föll på plats!

Jag säger bara: Mama Mia! 10 år, jag trodde att manuset hade tillkommit på 10 minuter! Max!

Handlingen påstås vara placerad mellan händelserna i filmerna “Rovdjuret” (“Predator”) och “Alien”, det vill säga i vår samtid. Miljardären och industrimagnaten Charles Bishop Weyland, fader till den moderna robotteknologin – gestaltad av Lance Henriksen, som i Alien-serien senare förekommer både i “Aliens” och “Aliens 3”, då som cyborg (ett sätt att hylla den ursprungliga mästaren) – får nys om att något mystiskt håller på att utspela sig djupt under Antarktis is och sammankallar de bästa inom det och det området, jaja, ni vet vad jag menar, bästa vetenskapsmannen, bästa mänskliga mördarmaskinen, bästa datorexperten, bästa … gäsp … (känner vi igen upplägget?) för att kolla upp saken.

Sedan blir det, jag lovar, rena datorspelet. Ner under isen för att uppsöka någon märklig form av pyramid. En nivå efter den andra bör man ta sig igenom i jakt på … Ja, inte vet jag egentligen, sin egen död?

Portar stängs, och underjordspyramiden vrider och vänder kamrarna hit och dit så att gruppen givetvis splittras. Och i skuggorna lurar såväl aliens som predators … Men det hela känns inte ett dugg spännande. Atmosfär? Nej, inte det minsta. You couldn’t care less, som dom så fint uttrycker saken däröver.

En parentes: Tyckte mig se mycket frostigt spindelväv i flera sekvenser. Och då undrar man lite skeptiskt vad för typ av vävare det kan röra sig om? Vad lever de på? Och varför blåser förresten karaktärerna i denna film inte ut några som helst moln genom munnarna i detta kalla klimat? Men skit samma. Det är som så mycket annat när du genomlider verket. Du bryr dig helt enkelt inte tillräckligt.

Ska något positivt nämnas är det att det förekommer en och annan sekvens i välproducerad Alien-anda med det slibbiga, slabbiga, dreglande monstret snyggt fotograferat i närbild, och även Predator-figuren (och hans mängder av kompisar) har ett och annat visuellt högtidstillfälle. Och visst, lite tar sig dramat mot slutet… Men notera; lite!

Och nu lär Anderson ha fått förtroendet att författa (och regissera?) “Alien 6”. Det känns lite tragiskt. Ingen del i “Alien 1 – 4” är något absolut mästerverk enligt min åsikt, men standarden är definitivt en bra bit över medel. Nu verkar det som om Mammon och hans goda polare tänker göra sitt bästa för att dra serien i smutsen. Boxen 1 – 4 räcker helt klart efter att ha upplevt “Alien vs Predator”.

Skriven 2004-11-05

print

Våra samarbetspartners