ALIEN: COVENANT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ridley Scott
I rollerna: Michael Fassbender, James Franco, Katherine Waterston, Noomi Rapace, Guy Pearce, Billy Crudup

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-05-17

Det verkar nästan som en händelse som ser ut som en tanke att Ridley Scott nu vid 79 års ålder åter sätter tänderna i “sin baby” Alien som ju föddes på bio 1979. Rakt upp och ner känns “Alien: Covenant” som en ren och skär nyinspelning för en ny generation som inte var född när Alien skrev sci-fi historia och blev en stilbildare i sin genre. Dramaturgin verkar vara frusen i tiden och den klassiska scenen där Alien gör sin entré genom att hoppa upp ur John Hurts kropp är återanvänd förvisso inte mindre spektakulär men inte längre med nyhetens obehag.

Ridleys nya Alienepos gör annars avspark i “Prometheus” (2012) med djupsinniga funderingar över vårt ursprung och vart det skall barka om vi inte bokstavligt talat börjar se om vårt hus. In i bilden kommer här Michael Fassbender som druid, en roll han får dubblera och som får stor betydelse för händelseförloppet framledes. Dessa funderingar om och kring mänsklighetens mål och medel i relation till utomjordiskt liv och om det finns någon gemensam nämnare lämnas emellertid dit hän för mer traditionell splatter-action med maximalt blodflöde och en besättning som elimineras enligt traditionellt snitt.

Precis som 1979 hamnar vårt rymdskepp på en okänd planet som visar sej vara bebodd av huvudrollsinnehavaren som objuden följer med på resan därifrån. Noteras skall att Ridley Scott inte på något sätt fallit för åldersstrecket , tvärtom ligger han i med näbbar och klor för att bevisa att han är kapabel att hålla jämna steg med vilket yngre effektgalleri som helst när det gäller visuella utsvävningar. Alien :Covenant ger varken sci-fi, Alien eller Scott fantasterna någon “kick” men om man lägger ribban lagom högt är den avgjort inget sänke för nya efterföljare.

skriven 2017-05-16

print

Våra samarbetspartners