MÄRTHA FRANS – Naiv synthpop på svenska

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Den 4 Maj släpper Norrköpingsduon Märtha Frans två nya låtar. Med elektroniska basgångar inspirerade av new wave och syntpop leker Märtha Frans med vårkänslor och lyrik på svenska. Det nya materialet, handlar om att vilja vara nära och om att behöva var långt ifrån någon.

Musiken är mixad och producerad av Märtha Frans och mastrad av Niels Nielsen.

Märtha Frans är en fusion mellan musik, konst, performance och bilder. Konstellationen består utav Sofia Adolfsson och Johan Schön. Medlemmarna beskriver själva projektet som lekfullt, öppet och föränderligt. Musiken kan beskrivas som spretig elektronisk pop på svenska och inspirationen hämtas bland annat från hiphop, dansmusik & svenska visor.

Projektet Märtha Frans startades en försommarnatt i Den svenska björnstammens studio utanför Norrköping. Tillsammans med frontfiguren Åke Olofsson spelade Sofia och Johan in sin första låt, vilket blev starten för vad som skulle bli ett av Norrköpings hetaste indiepopband. Tidigare har Johan arbetat som konstnär, varit med och producerat och skapat bandet Maj Monet men även producerat låtar tillsammans med Den svenska björnstammen, Zacke, 047, XL middleton m.fl. Sofia kommer från en hiphop/soul- och låtskrivarbakgrund där ett stort intresse för konst, kortfilm, scenkonst och performance vart viktiga inslag i musikutövandet. Med förkärlek till elektroniska instrument och med musik och konst i bagaget släppte Sofia och Johan sin första låt, ett halvår senare, som fick namnet Faraway.

I samband med det första släppet började MF spela live vilket gjordes på ett annorlunda sätt. Scenframträdandena bestod av performance ibland framträtt av andra människor, till film och/eller musik. Sofia och Johan stod inte på scen under deras livedebut på Where’s the music utan satt i publiken tillsammans med besökarna. I ett utforskande av att blanda uttryck och tänka utanför de konventionella musik-produkt-artist-ramarna, vill MF på ett öppet och nyfiket sätt experimentera med scenkonst och musik. Märtha Frans har även uppträtt i form av ett band tillsammans med trummisen Carl Lindman från Drivvedsfolket och Josef Belhabib från Belhabib, två skickliga unga musiker.

Utöver scenframträdandena så lägger MF mestadels av sin tid i studion där de bland annat har arbetat med Björn Anders Nilsson och Kim Nilsson från Slagsmålsklubben, Kristian Karlsson från Pg Lost, Josefine Höijer från Sluts united och Niels Nielsen.

Märtha Frans har spelat på studentmusikhjälpen i Kalmar, Gefle Gas, Campus i Norrköpings 20årsjubileum och varit support till Movits på Arbis bar och nattklubb i Norrköping.

I sommar planerar bandet att göra fler scenframträdanden och även släppa en ep.

© Dazed Music

print

Våra samarbetspartners