GUARDIANS OF THE GALAXY VOL. 2

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: James Gunn
I rollerna: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Michael Rooker, Karen Gillan

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-04-26

Guardians of the Galaxy Vol. 2 är ett nytt kapitel i Marvels filmserie om superhjältar och superskurkar, både som del i detta gigantiska pussel, där även tv-serier ingår, och som enskild film så fungera den utmärkt.

Med bland annat levande planeter och intergalaktiskt hoppande händelser så är detta sci fi av det grandiost spektakulära slaget. Vi får t.ex. uppleva en visionärt koreograferad inledningsscen som fokuserar Groots nya inkarnation Baby Groot samtidigt som gänget slåss mot ett monster och en begravningsscen som lyser upp himlen med raketer samtidigt som känslorna svallar. Det visuella fyrverkeriet och det fartfyllda tempot i actionscenerna är imponerande men lika imponerande är hur fint dessa blockbuster-element smälts samman med filmens smarta humor och engagerande dramatik.

Regissören och manusförfattaren James Gunn visar på djup förståelse för serietidningarnas källmaterial och hur man adapterar detta till film som fungerar för både inbitna läsare och personer som aldrig har haft en serietidning om karaktärerna i sina händer. Precis som i ettan så används musik till stor succé både i narrativet och för att förhöja den känslomässiga investeringen i scener. Blandningen av datorskapade och mänskliga rollfigurer är sömlös och båda kategorierna levandegörs av fina skådespelarinsatser, Chris Pratt är t.ex. perfekt som Star-Lord/Peter Quill och Bradley Coopers röst är ideal för den fascinerande Rocket. Förutom att den övergripande storyn i filmen är medryckande så lyckas Guardians of the Galaxy Vol. 2 med alla små detaljer, t.ex. referenserna till populärkultur och Stan Lees sedvanliga cameo där han roande sitter och berättar historier för Watchers. Som helhet blir Guardians of the Galaxy Vol. 2 en smäktande totalunderhållning som både känns påkostat visionär och excentriskt personlig, en film som samtidigt tillfredsställer för stunden och lämnar en sugen på mer (sitt kvar under eftertexterna för att inte missa en rad extrascener om bl.a. vad som komma skall).

skriven 2017-04-26

print

Våra samarbetspartners