THOR: LOVE AND THUNDER – ojämnt nedslag i MCU

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Taika Waititi
Skådespelare: Natalie Portman, Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Taika Waititi, Chris Pratt, Karen Gillan, Sean Gunn, Jaimie Alexander, Sam Neill, Russell Crowe, Melissa Mccarthy, Christian Bale, Matt Damon, Luke Hemsworth
Premiär: 2022-07-06
Betyg: 3

När det gäller MCU (Marvel Cinematic Universe) är man nu mitt uppe i fas fyra där biofilmer blandas ut med TV-serier. För de som såg förra MCU filmen Doctor Strange in the Multiverse of Madness och inte hade sett TV-serien Wanda Vision missade nog en hel del av handlingen. Som tur är är inte denna film baserad på TV-serien om Loki, Thors oberäkneliga broder, utan en mer eller mindre fristående film. Förvisso finns här lite småreferenser till den tecknade TV-serien What If…?, men det är inget som stör.

Visserligen börjar filmen med en gigantisk strid tillsammans med hela gänget from Guardians of the Galaxy men sedan blir det mer ett drama kryddat med komiska svängningar. Detta är ju regissören Taika Waititis största kännetecken. Vänner av filmer som hans tidigare Jojo Rabbit och TV-serien Flight of the Conchords känner sig direkt hemma. Sedan är det värt att påpeka att det även var Taika Waititi som regisserade förra Thor-filmen Thor: Ragnarök men där hölls humorn trots allt på en mer konservativ nivå. Och självklart repriserar regissören sin roll som Korg. Dessutom fungerar han även som filmens berättarröst.

Thors tidigare flickvän till Nya Asgård

Men åter till handlingen. Efter striden med Guardians of the Galaxy blir Thor kallad till Nya Asgård där byns barn blivit kidnappade av den religiöst vilsne Gorr, som blivit Gudadödare. Samtidigt får vi även åter stifta bekantskapen med Thors tidigare flickvän Jane Foster som senast dök upp i Thor: The Dark World. Dessvärre har Jane blivit cancersjuk och ser en räddning eller lindring genom ett besök till Nya Asgård. Väl i Nya Asgård väljer Mjölnir ut henne som sin nya förbundna och Jane förvandlas till The Mighty Thor. Så nu har vi två Thor, en med hammaren Mjölnir och en med yxan Stormbreaker…

Okrediterad kändiskvartett

Antalet gästspelande skådisar är många, även i birollerna, men de som stjäl den största uppmärksamheten är den okrediterade kvartetten Sam Neill, Matt Damon, Luke Hemsworth och Melissa McCarthy. Stellan Skarsgård skulle också vara med i en kort sekvens men antingen missade jag den eller så hamnade den på klippgolvet. Ska ju bli kul att se Blu Ray-utgåvans extramaterial kommande vinter.

Som helhet är dock inte detta alster det bästa i MCU-serien men den är väl inte riktigt så illa som många andra sagt. Man har ju väldigt stora förväntningar i tekniska filmfinesser och datatricks men här är det mer dialogen som styr medan övrigt får stå lite i skymundan. Omdömet blir väl helt ok, vare sig mer eller mindre…

print

Våra samarbetspartners