FAST & FURIOUS 8 (The Fate of the Furious)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: F. Gary Gray
I rollerna: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson

BETYG: TVÅ
PREMIÄR : 2017-04-12

Det är en bedrift för filmfranchiser att nå en åttonde del och fortfarande vara relevant för biopubliker, mätt med den måttstocken är Fast & Furious 8 en riktig succé.

Denna åttonde film om snabba bilar och lojalitet i gänget som älskar att köra dem kommer att spela in multum med pengar världen över och är, om vad som sägs i nuläget blir sant, första delen i en trilogi som kommer att avsluta franchisen. Vad det gäller den kreativa biten så är det dock inte lika bra ställt med en story som känns gammal och upprepande. Ploten försöker förnya genom att sätta en av filmseriens främsta protagonister, Vin Diesels Dom, i an antagonistroll utan att lyckas särskilt bra. Varför han plötsligt ställs mot sin ”familj” är inte svårt att gissa, något som också gäller för resten av händelseförvecklingarna i filmen, som sedvanligt är full av fejkade dödsscener och genomskinliga ”twistar”. Stuntscenerna och filmens ”pimpade” fordon gör att det ofta blir mer James Bond än filmseriens rötter i mer jordnära street racing, varje ny del i filmserien blir ett försök att toppa den förra i galet utmanande jaktscener som är hårt koreograferade för att ge känsla av kaos.

Om man sitter kvar till efter filmens eftertexter så får man ingen extrascen men väl en uppmaning att inte själv testa på att t.ex. kör baklänges med brinnande motor eller jaga kärnvapenbestyckad ubåt på is med färgglada sportbilar, som om någon skulle försöka. Vad det gäller story och plot så finns det inte mycket att glädjas åt i Fast & Furious 8 men för de som är ute efter hisnande overklig bildekadens av det superspektakulära slaget så finns här underhållning att hämta. Själv önskar jag främst att rollfigurerna får chans att leva lugnt och pensionera denna uttjatade franchise som inte har många platser kvar att färdas till.

skriven 2017-04-12

print

Våra samarbetspartners