XXX: RETURN OF XANDER CAGE

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: D.J. Caruso
I rollerna: Vin Diesel, Donnie Yen, Deepika Padukone, Kris Wu, Ruby Rose

BETYG: TVÅ
PREMIÄR: 2017-01-27

Titeln ljuger inte. Xander Cage i Vin Diesels skepnad är tillbaka efter hela femton år. Som förväntat bjuds man på blixtar och dunder i massor, men knappast några magiska under. Däremot ordentligt med asiatiskt stridskonst, jakter med diverse fortskaffningsmedel, coola poser samt destruktion och shootouts i parti och minut. Allt utfört på ett hantverksmässigt kompetent sätt förstås, men knappast med någon större finess eller nyansering. Det där sistnämnda bör dock inte regissören D.J. Caruso lastas alltför mycket för. Tanken med xXx-filmerna har ju till synes trots allt alltid varit att vara en lightrebellisk och förment hipp popcornvariant på mer vuxna alster typ James Bond och Mission Impossible, som kidsen kan identifiera sig med.

Vad handlar då detta totalt tredje xXx-alster om? Well, våghalsen Xander Cage har levt ett lugnt liv under radarn i flera år då CIA knackar på dörren och vill ha hjälp igen. En ny djälvulsmanick är nämligen på avvägar, och nu ägnar slemma skurkar sig åt att sabotera satelliter, så att de ramlar i backen. Därmed är manegen krattad för ett nytt äventyr där den vid det här laget smått överårige extremsportaren Cage kan ägna sig åt nya vansinneskonster,

Som säkert de flesta kan räkna ut är inte allt riktigt som det verkar, så några inte helt oväntade twists kommer i dagen innan det väl utdragna klimaxet. Tilläggas bör dock att när det inte smäller slickar kameran slickar förtjust i sig allt de tjusiga damernas kroppar till den grad att det blir lite fånigt. Tämligen fånig är för övrigt hela filmen i sig. Kanske för att ingenting någonsin känns som det är på allvar. Det snackas tufft, men hårdheten är bara en yta, Det mesta är bara ett ändlöst poserande. Fast Hongkongstjärnan Donnie Yen visar sig förstås från sin allra bästa fightande sida, och alla de lättklädda passiva kvinnorna som figurerar kompenseras av två damer i centrum som sparkar stjärt och hanterar skjutvapen lika bra som Vin och de andra herrarna.

skriven 2017-01-27

print

Våra samarbetspartners