FAST & FURIOUS 8 (The Fate of the Furious)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: F. Gary Gray
I rollerna: Vin Diesel, Dwayne Johnson, Jason Statham, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson

BETYG: TRE
PREMIÄR : 2017-04-12

Vad som började som en för sammanhanget hyggligt framgångsrik filmserie och höll på att gå i graven efter det tredje kapitlets småfloppande har på senare år växt till ett monster av megablockbusterkaraktär. Med detta har också följt att stuntsen, biljakterna och krascherna har blivit alltmer over the top på ett närmast sanslöst sätt. Ingen rim och reson finns, och det är precis så den ständigt växande fanskaran vill ha det . Den här gången bjuds man bland annat på en bilslakt med en rivningskula, en regn av bilar från ett garage rakt ner på en trafikerad New Yorkgata och en ubåt som jagar våra färgstarka hjältar i ett isigt landskap där Island agerar stand in för Rysslands kallare territorier.

Fast när historien tar sin början är allt lugnt. Dom och Letty befinner sig på smekmånad i Havanna medan Hobbs ägnar sig åt att träna dotterns fotbollslag. Fast det blir snart åka av. När den lömska superhackaren Cipher av okänd anledning lyckas värva Dom till den mörka sidan inleds en jakt av gänget mot tiden för att stoppa en djävulsk plan och få sin vän tillbaka på den smala vägen. Allt under ledning av Mr. Nobody i Kurt Russells skepnad, som tycks kunna göra det mesta under radarn på sina egna överordnade.

Som synes är det mer än uppenbart att denna franchise ömsat skinn ganska rejält sedan starten med sitt strikt bensinfixerade fokus med rebelltouch. Numera framstår serien mest som en förment streetsmart version av James Bond utan vare sig större hjärna eller sofistikerat anslag. Vin Diesels Dom pratar för all del fortfarande om ”familjen” när gänget kommer på tal, men det där kommer fullständigt i skymundan för allt högljutt utanpåverk. Spektakulärt är vara förnamnet, men för egen del kommer jag garanterat att minnas de mer avskalade inslagen bäst. Som Charlize Therons insats som den iskallt beräknande Cipher till exempel . Eller varför inte sekvensen där Jason Stathams Deckard Shaw tar bad guys av daga på löpande band samtidigt som han försöker hålla en bebis vid liv och på gott humör. Saker som dessa smällde faktiskt högre än alla explosioner i min bok.

skriven 2017-04-10

print

Våra samarbetspartners