LIVE BY NIGHT

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Ben Affleck
I rollerna: Ben Affleck, Elle Fanning, Brendan Gleeson, Robert Glenister, Remo Girone

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-01-20

Ben Affleck är tillbaka på filmduken utan Batmantrikå. Den här gången även bakom kameran. Live By Night följer upp lika starka som realistiska The Town och Oscarvinnaren Argo, och utan att nu på något sätt förringa det nya verket går det knappast att komma ifrån att dessa rullar var i besittning av märkbart mer tyngd och djup. Fast samtidigt går det förstås inte att komma ifrån att det här är ett snyggt hantverk med gott underhållningsvärde utan att för den sakens skull vara i närheten av något DePalma och Scorsese skapat i samma fåra.

Det är tjugotal. Förbudstid råder i USA, och i Boston försörjer sig krigsveteranen Joe Coughlin på småstötar med några vänner. Han blir dock snart indragen i det lokala gangsterkriget, vilket leder till avsevärd smärta både rent fysiskt och kanske i synnerhet psykiskt när hjärtat får sig en ordentlig törn i samband med en livsfarlig kärleksaffär. Fast han ska få en andra chans på annan ort. När en gangsterboss erbjuder honom att bygga upp romindustrin i Florida inleds ett nytt kapitel i hans liv.

Det behöver väl knappast tilläggas att blod kommer att flyta innan eftertexterna börjar rulla. För givetvis tillstöter komplikationer. Dessa stavas här mer specifikt Ku Klux Klan, som vill ha procent på inkomsterna från alkoholinkomsterna samt icke minst en ung kvinnlig predikant med mörka erfarenheter i bagaget. Allt detta leder fram till en brutal upplösning där bara ett ytterst begränsat antal individer klarar livhanken.

Live By Night ter sig i mångt och mycket som ett synnerligen välbekant besök i gangstergenren, och det kanske inte är mycket att orda om. Lite synd är det dock att filmen inte på långa vägar är lika gedigen innehållsmässigt som stilmässigt. Därför ligger det också nära till hands att misstänka att Dennis Lehanes litterära förlaga bjuder på både fler nyanser och mer fokus än denna filmatisering. Således måste det här också betraktas som något av en mellanfilm för regissören Affleck, men för fans av genren är den oavsett vilket värd ett biobesök.

skriven 2017-01-19

print

Våra samarbetspartners