LIFE, ANIMATED

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Roger Ross Williams
I rollerna : Jonathan Freeman, Gilbert Gottfried, Alan Rosenblatt

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2017-01-13

Att lida av sjukdomen autism sägs vara som att sitta inlåst i ett fängelse och kunna se omvärlden genom gallren men inte kunna kommunicera med den på naturlig väg.

Biopubliken fick närkontakt med autism genom Dustin Hoffmans gripande tolkning av den av sjukdomen drabbade Raymond Babbitt i “Rain Man” (1988) och här kommer en lika fascinerande och tillika sann berättelse om ett annat autistiskt människoöde. “Life, Animated” har en mindre spektakulär rollista än “Rain Man” (Hoffman & Cruise) och jobbar mer lågmält och dämpat tonläge men med samma effekt. När Owen Suskind fyller 3 år börjar han successivt tappa kontakten med sina föräldrar och omvärlden. Han pratar “rappakalja” som pappan säger utan vare sej substans eller innehåll. Läkarna ställer diagnosen autism och det är inte svårt att föreställa sej föräldrarnas maktlöshet när inget biter för att kunna kommunicera med sonen. Lösningen visar sej vara lika enkel som genial när Walt Disneys tecknade figurer blir som nycklar till alla de stängda dörrar som barrikaderar Owens slutna värld. Owens ingjuter mod och kraft ifrån Lejonkungen, bibehåller barnasinnet med Peter Pans hjälp och ser sin frände i den hånade och bespottade Quasimodo i Ringaren i Notre Dame.

Regissören Roger Ross Williams blandar och ger från Owens dagliga kamp med realiteten till sekvenser från Disneys förtrollade värld där alla karaktärer blir milstolpar i tillvaron. Styrkan som manas fram när flickvännen bryter relationen till andra mer eller mindre tragiska händelser som förstoras tack vare hans situation. När han får äran att tala vid en stor läkarkonferens i Paris om autism känner han att kampen mot sjukdomen inte varit förgäves. Trots sitt tunga tema har filmen många roliga och träffsäkra sekvenser. Ett av de sistnämnda är när Owens bror Walter skall prata med Owen om sex med flickvännen. Vi vet ju att i den moraliske Walt Disneys värld kom barnen med storken och inga filmer tecknade såväl som inspelade fick tilldra sej i sänghalmen. Ett lyckat drag att lätta på filmens tyngd genom att även se de humoristiska poängerna i Owens liv och leverne. En film man gärna rekommenderar de som väljer en film i månaden.

skriven 2017-01-11

print

Våra samarbetspartners