MONALISA STORY

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Jessica Nettelbladt
Dokumentär

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2016-03-25

MonaLisas mamma knarkade under hela sin graviditet. Därför föddes MonaLisa påtänd och så börjar hennes liv, 1 173 gram stor, rödflammig över hela kroppen och drogberoende. Hon sätts i fosterhem, blir lärare och lever ett Svensson-liv med barn och heltidsjobb. Ända tills hon hamnar i en djup depression, inte får någon hjälp och hittar till det enda som kan dämpa ångesten – heroinet.

Under åtta år följer Jessica Nettelblad MonaLisa och hennes kamp mot beroendet. Hon är där när MonaLisa tvättar sina kanyler efter injektionen i ljumsken på solariet, när hon släpps ur fängelset, när hon gifter sig med Fredrik, när de skiljs åt för att rädda sig själva och när de hittar tillbaka till varandra, nyktra och levnadstörstiga.

MonaLisa vill desperat komma ur sitt beroende. Hon och Fredrik har liknande problem. Tillsammans bestämmer de sig för att bli drogfria. Tillsammans är de lyckliga, de vill göra varandra till bättre människor och lyckas. Ett tag.

MonaLisa är en människa som alla andra, hon skriver dikter, gör musik, saknar sina barn, men hon blir sällan mänskligt behandlad. För samhället är hon en onödig utgift, någon som lever på bidrag och som inte kan behålla sin lägenhet.

Med handkamera skildrar Nettelbladt inte en missbrukares liv, utan en människas. Ett liv i kamp, ett liv med vilja mot det ljusare. Åtta år är en lång tid att följa någon, det är svårt att göra ett urval av ett förmodat gigantiskt antal filmtimmar och sätta ihop det till en dokumentär. Det lyckas Nettelbladt bra med även om inte alla ens frågor besvaras. Genom filmen finns en klar röd tråd, många bildmetaforer och flera bottnar. Där finns de negativa sidor som ett starkt beroende för med sig, men även kamp, sorg, envishet och kärlek.

MonaLisa Story är lika naken och ärlig som ämnet är svårt och tungt att hantera. Helt klart en film som berör och rör oss alla.

Matilda Arborelius
skriven 2016-03-25

print

Våra samarbetspartners