BREATHLESS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Vildsint åttiotalsromantik, USA 1983
Regi: Jim McBride
I rollerna: Richard Gere, Valérie Kaprisky, Art Metrano, John P. Ryan, William Tepper
(Shout Factory) (Region A, amerikansk Blu-Ray)

BETYG: FYRA

Det här var ju inte alls så pissigt, tvärtom.

Trodde jag sett det mesta av det som gick på bio under 80-talet (åtminstone i Sverige, åtminstone med de mer kända namnen), men “Breathless” sågs inte förrän en sen afton i maj 2015. Detta beror nog främst på att denna amerikanske remake av Jean-Luc Godards “À bout de souffle” (“Till sista andetaget”) (1960) bemöttes med rejält dålig kritik när det begav sig och ung, dum och lättledd som jag ändå stundtals var när det begav sig, gav jag den aldrig någon chans, varken på bio eller video, något som emellertid kom att resultera i två timmars relativ glädje under ålderns höst.

Richard Gere ikläder sig Jean-Paul Belmondos roll från originalet (som jag fortfarande inte sett!!!) som småkriminell livsnjutare och Valérie Kaprisky tar sig an Jean Sebergs gestaltning. Det hela resulterar i en extremt nervig, sexig, kåt filmrulle med det färgglada 80-talet Los Angeles som fond. Huvudrollsinnehavarna är perfekta i sina roller.

Och det var inte utan att jag satt och blev lite nostalgisk. Det var både en och annan som sa att jag liknade Richard Gere vid denna tidpunkt och jag var nog såväl medvetet som omedvetet ganska inspirerad av hans karaktär i “American Gigolo” (1980). Vad hade hänt om jag sett “Breathless”?

Jim McBride regisserade verket och han dök upp tre år senare igen med ännu en intressant, färgstark film, “The Big Easy” (1986), sedan dröjde det ytterligare tre år innan “Great Balls of Fire!” (1989), en biopic om Jerry Lee Lewis, slog ner, en inte alls lika lyckad skapelse, därefter har McBride mest regisserat avsnitt i diverse TV-serier.

Har en klar misstanke att Tarantino inte bara sett det franska originalet, utan även denna remake och inspirerats – inte minst beträffande kommande val av soundtrack.

Skriven 2015-07-24

print

Våra samarbetspartners