FARVÄL TILL MAFFIAN (The Family – Malavita)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Luc Besson
I rollerna: Robert DeNiro, Michelle Pfeiffer, Tommy Lee Jones,
Diana Agron, Josh D'Leo

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2013-11-22

Luc Besson gick för några år sedan ut med påståendet att han skulle sluta regissera film. Lika lite som kollega Steven Soderbergh (som också sa samma sak för en tid sedan), har han lyckats hålla detta löfte. Spelar detta någon som helst roll för livet i stort? Nej, naturligtvis inte. Det reser bara frågan om mannen lider av centrumkomplex.

Denna gång har Besson tagit oss med till sitt eget Frankrikes Normandie, men filmen utspelas nästan uteslutande på engelska. Där möter vi korrumperade fransmän (som alla talar väldigt god engelska! bara en sån sak!) och en amerikansk maffiafamilj bestående av fyra psykopater. Mamma och pappa Maffia spelas av Robert De Niro och Michelle Pfeiffer.

Det här är egentligen en rätt märklig sak. Tanken är väl att det hela skall vara någon form av komedi, men för att vara komedi är den till stora delar ruskigt blodig såväl som sadistisk. Det förekommer nästan inte en enda sympatisk karaktär i hela filmen. Och manuset är emellanåt riktigt långsökt (tidningen som “hamnar i fängelse” exempelvis). Men, men, men… Jag vill inte påstå att jag tyckte det hela var så väldigt “bra”, men icke desto mindre konstant underhållande. (Och De Niro ser oförtjänt bra ut för sina ca 70 år.) Dock tycks jag vara ganska ensam om denna åsikt – åtminstone av mottagandet i svensk press att döma.

Skriven 2013-12-09

print

Våra samarbetspartners