VALERIAN AND THE CITY OF A THOUSAND PLANETS

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Regi: Luc Besson
I rollerna: Cara Delevingne, Dane DeHaan, Ethan Hawke, John Goodman, Clive Owen, Rutger Hauer

BETYG: TRE
PREMIÄR: 2017-08-02

Med 200 miljoner dollar i bagaget tar Luc Besson på sej spenderbyxorna och lägger ner både själ och hjärta i sitt eget lilla bidrag till Star Wars genren. Lilla är naturligtvis årets understatement eftersom det mesta i Valerian riktigt osar mångsiffriga belopp och kostnadskrävande resurser.

Valerian baseras på ett stilbildande sertiealbum “Linda och Valentin” signerat Pierre Christin och Claude Mezieres vars 23 serier sägs ha varit inspirationskällor till de senaste 50 årens mest minnesvärda sci-fi filmer. Stilistiskt och effektfullt in i minsta detalj och den visuella ögonfägnaden för sci-fi fanatiker är nästan gränslös. Ja ärligt talat lägger Luc Besson ner det mesta krutet för att få oss att minnas filmen som en provkarta på hur långt man kan gå när man släpper lös den kreativa fantasin i full frihet. Skådespelarna och då framför allt det gnabbande paret DeHaan och Delevingne blir mest dekorativ bakgrund till effekterna istället för tvärtom.

Ute i vår svindlande galax hittar vi den fantastiska utopistaden Alpha där raser från hela universum befinner sej och undgås som en stor familj. När ett hot uppenbarar sej mot tomtebolyckan i staden kallas superagenterna Valerian och Laureline in för att ställa att till rätta. Runt den florerar en uppsjö av färgstarka karaktärer i inte mindre färgstarka och spektakulära kostymer. Namn som John Goodman och Ola Rapace syns och hörs till exempel i marginalen. Det hela är underhållande till max så länge man sitter framför duken men jag tycker ändå att DeHaan och Delevingne väger för lätt för att lyfta sina roller till samma svindlande höjder som Ford och Fischer en gång gjorde i Star Wars.

skriven 2017-07-31

print

Våra samarbetspartners