W.A.S.P. KB, Malmö den 17 oktober 2010

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förband: CHRIS LANEY

Inte trodde jag att det skulle vara så mycket folk en kall söndag kväll på KB, men hej vad jag bedrog mig…..Jag var sent ute så av Chris Laney fick jag bara höra de två sista låtarna. Musikstilen är hårdrock från sjuttio- och åttiotalet. Han är även en storstilad producent och låtskrivare. Men eftersom jag lyssnade så lite lämnar jag bandet därhän och går raskt in på Blackie Lawless och hans W.A.S.P.

Som sagt, det var knökfullt på KB och publiken bestod till stor del av folk som säkerligen lyssnat på honom sen åttiotalet, så medelåldern var nog rätt hög. Kvinnan bakom mig hörde jag säga att hon under dagen varit och hälsat på sitt barnbarn……och där var föräldrar med halvvuxna barn. Trevligt när musiken kan samla familjen. Lite som när KISS spelade i somras och säkert tre generationer var och lyssnade.

Tjugo över nio kommer Farbror Laglös upp på scenen och öppnar med ON YOUR KNEES. Det låter bra om bandet och fan vore det väl annars eftersom d kört i princip samma setlist hela turnén so far. Men vaddå, det är dessa låtar folk vill höra.

Lyssnar man på WASPs senare plattor har Blackie ju jobbat hårt med att förnya sig och utveckla sig musikaliskt, och det har han lyckats bra med. Synd bara att inte publiken köper det utan envisas med att vilja höra gamla låtar med texter om brudar och sprit och annat som hör till när man är tjugo eller så. Steve Duren som han egentligen heter blir 54 i år och då blir det lite patetiskt på något sätt……..

Då blir det betydligt bättre en bit in i konserten när bandet lirar BABYLON`S BURNING från senaste plattan. De kör även CRAZY från nya plattan. Lite mer vuxen rock och klart mer seriöst. Även den ödesmättade HEAVENS HUNG IN BLACK från DOMINATOR som kom 2007 är ljusår bättre än de uttjatade pudelrocklåtarna från början av åttiotalet som exempelvis LOVE MACHINE. Inte lätt att balansera konserten mellan gammalt och nytt.

Det som var kul var att bandet körde sina gamla videos synkront med när de spelade, och var det inga inspelade videos var det klipp från gamla cowboyfilmer och annat.

Fast till de nyare videorna var det betydligt dystrare bilder. Inga lättklädda brudar här inte. Men Blackie har verkar ha en del humor bakom den hårda attityden och emellanåt strålade ögonen glatt under kajalpennans hårda drag. Och att mannen nu firar 28-års jubileum för WASP istället för att vänta till något jämt årtal kan ju bara tolkas att han har humor.

Ska man sammanfatta kvällens konsert är åtminstone jag nöjd även om jag velat höra mer nytt material. Rösten är rivig och håller bra fortfarande. Bandet är tajt fast sologitarristens roterande sågklinga och laserstrålar är lite fånigt.. men det ser rätt coolt ut. Blackie har ju skippat blod och dödskallar, så någon större show förutom videos i bakgrunden är det inte. Nu kanske till och med Siewert Öholm hade klarat av att se honom.

Och de som väntade sig att han skulle avsluta med FUCK LIKE A BEAST blev kanske lite besvikna när han avslutade med BLIND IN TEXAS och tackade för sig.*

skriven 2010-10-18

print

Våra samarbetspartners