DANKO JONES, KB, Malmö den 14 oktober 2010

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Förband: YOUNG GUNS

Med kravallstaket framför scenen tänkte jag att det här kommer att bli trångt och mycket röj. Danko Jones brukar få fart på publiken och när jag tidigare sett honom har han varit rätt vild på scenen. Staketet var kanske där för att hindra honom från att hoppa ut i publiken? Stämningen andades rock’n’roll denna torsdagskväll och DJ:n spelade mycket punk och rå rockmusik för att få publiken i form vilket verkade fungera.

Som uppvärmare för Danko Jones stod ett gäng unga män från Buckinshire i England och detta var deras första besök i Sverige och KB. Det är energisk rock med mycket stämsång i dom slagkraftiga refrängerna. Finns det någon genre som heter powerpopmetal så passar dom in där. Dom öppnade med IN THE NIGHT från deras EP som kom förra året och sången lät lite halvsvajig och jämför man med skivan var detta ett betydligt punkigare framförande. Gustav Wood som är sångare kom igång med en gång och hoppade runt och gjorde allt för att få igång publiken. Det verkade som många hade hört detta band innan för man såg att många sjöng med i låtarna. DAUGHTER OF THE SEA med tunga riff och snärtiga refräng och WINTER KISS med vackert stråkintro fick vi höra från nya albumet som kom i somras.

Jag tyckte att detta var ett utomordentligt bra liveband och sångaren jobbar verkligen hårt på scen med alla sin jämfotahopp och ständiga uppmaningar till att komma loss.

Well, alla väntade naturligtvis på DANKO JONES som hävdade att han var på KB för typ tionde gången och jag tror honom. Sist såg jag honom på Malmöfestivalen och då röjde han loss rejält men jag får nog säga att han var betydligt beskedligare på denna kväll. De öppnade med I THINK BAD THOUGHTS och körde fem spår på raken innan han var tvungen och börja snacka skit med publiken vilket bägge parter verkar älska. Det var mycket om fotboll och han visade upp sin MFF-låtsastatuering på överarmen vilket uppskattades. Danko har ju alltid en tuff attityd, men med en stor portion självironi och massor med humor. Han skulle säkert kunna vara en utmärkt ståuppare om han fick för sig att satsa på den banan. You Drunk Motherfuckers tyckte han publiken på KB var……själva var dom ett selloutband som knappt kunde spela………

Nåväl, efter att ha luftat sina åsikter körde dom vidare med (I kiss on the) FIRST DATE eller som han ändrade det FUCK ON THE FIRST DATE. Typiskt Danko-humor. Vidare med HAD ENOUGH och BABY HATES ME.

Sen var det dags att snacka skit igen. JÄVLA BRA kan han säga på svenska med och han käftade vidare med publiken. Denna pratstund handlade om att de INTE var ett band där man kunde önska låtar eftersom dom glömde bort alla låtar som inte fanns på deras setlist. Nå, slutsnackat och vidare med FULL OF REGRET från nya plattan BELOW THE BELT.

Ja, hos publiken går Danko hem, men om man ska vara lite objektiv så tycker jag att när han snackar för mycket tappar konserten tempo med en gång. Det blir bara kul för dem som står allra längst fram. Tror att de längst bak undrade vad som hände. Musikaliskt har dom ju Thin Lizzy som klar förebild med inslag av enkla punk o rocklåtar i allmänhet. Hans halvsnackestil gör att många låtar låtar ganska lika varandra. Och nån sologitarrist kommer han aldrig att bli. Han sliter o drar lite i stängarna men han ska hålla sig till att spela riff. En extra gitarrist hade kunnat fixa hans egna brister fast det hade inte blivit lika fräckt då tremannaband alltid är coolare att kolla in. Kolla in Motorhead eller RUSH som exempel.

Efter att ha framfört ytterligare låtar var han tvungen och snacka av sig lite igen innan dom spelade LOVERCALL och MOUNTAIN för att avsluta med ett RUSH-intro..klart oväntat.

Det var väntat att de skulle komma in igen och naturligtvis var han tvungen att prata lite igen innan dom spelade fyra låtar till och avslutade med SAMUEL SIN.

En sammanfattning är på sin plats och det är bara att konstatera att Danko Jones har publiken i sitt grepp och jag tror att många som kommer har sett honom massvis med gånger. Det blir som att träffa en gammal kompis. Han kommer säkert aldrig att göra någon omstörtande stiländring utan jag är övertygad om att han kommer till KB säkert tio gånger till eller så. Och så länge publiken strömmar till finns det ingen anledning att hitta på annat. Något som tyckte var bra var att det inte var så vansinnigt hög ljudvolym och då fick man en riktigt bra ljud på köpet. Synd inte fler gör samma sak….

Och ett lustigt sammanträffande är det att både Danko Jones och Young Guns senaste album har ett lejon på omslaget.

skriven 2010-10-16

print

Våra samarbetspartners